2023. szeptember 26., Jusztina

Riasztó

#ügyészség #sikkasztás

A sikkasztó építkezési vállalkozónak kártérítést kell fizetnie


Az Egri Járási Ügyészség vádat emelet egy 43 éves büntetett előéletű férfival szemben, aki még 2020-ban elvállalta egy lakóház felépítését egy Eger melletti településen, de az anyagvásárlás céljára átvett több millió forint nagy részét elsikkasztotta. Építőanyag híján persze a ház sem épülhetett fel - tájékoztatott az ügyészség.

 

A vádirati tényállás szerint a férfi szóban kötött egyezséget a sértettel a magánberuházás kivitelezéséről, vállalva, hogy szeptemberre beköltözhető lesz a tervezett épület. Ezt követően összesen több mint nyolc millió forint készpénzt vett át előlegként azzal, hogy abból megveszi és a helyszínre szállítja a kivitelezéshez szükséges anyagok jelentős részét. Márciusban két ismerősével nekilátott az alapok kiásásának is, ám a falazás már félbe maradt, mert ahhoz hármuknak mindössze pár száz tégla állt a rendelkezésére. A torzót látva a megbízó számon kérte a munkálatok elmaradását, mire a vádlott hitegetni kezdte, sőt utóbb még egy hamis tartalmú vállalkozói szerződést is aláíratott vele.

 

A nyomozás során a gyanúsítottként kihallgatott terhelt úgy nyilatkozott, hogy az átvett pénzből megvette ugyan a ténylegesen beépített anyagokat, azonban csaknem hét és fél millió forintot a saját maga és két segédje napi 25.000 Ft összegű díjazására fordított, a maradékot pedig elkötötte, „mivel valamiből élniük is kellett”.

 

Az ügyészség a nyomozás befejezését követően – a sértett egyetértésével – közvetítői eljárásra utalta az ügyet annak érdekében, hogy a károsult hozzájuthasson a pénzéhez. Ez az eljárás azonban eredménytelenül zárult, mivel a terhelt nem jelent meg a kitűzött megbeszéléseken, távolmaradását előre nem jelezte, és annak okát utólag sem igazolta. A sértett ezért kérte a büntetőeljárás folytatását. A járási ügyészség erről határozatban rendelkezett, majd a folytatás keretében vádat emelt az elkövetővel szemben.

 

A vádhatóság most jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a férfit. A vádirat arról tartalmaz mértékes ügyészi indítványt, hogy a bíróság az előkészítő ülésen ítélje másfél év börtönre és két év közügyektől eltiltásra a sikkasztót, egyben kötelezze őt 7.360.000 Ft kártérítés megfizetésére a sértett számára.

 

indexkép: Getty Images

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló