2024. június 23., Zoltán

Promóció

#nyári gumi

Nyári gumi: cseréljünk, vagy még nincs itt az ideje? (X)

X 2023.04.20. 08:51

 

Amikor megérkezik a tavasz, akkor a legtöbb autósban egyből felmerül a kérdés, mikor foglaljon időpontot a gumiszervizbe, hogy a téli gumikat eltegye pihenni, és felkerülhessen a nyári szett. Az idei időjárás meglehetősen szeszélyes, akad olyan terület az Északi-középhegységben, de az ország már területein is, ahol áprilisban még hó is esett, így sokan nem is mernek még cserében gondolkodni. Inkább megvárják, amíg az időjárás tényleg elég meleg lesz, mert nem szeretnének kockáztatni.

 

 

Érdekes kérdés azonban, hogy mi számít melegnek egy téli, illetve egy nyári gumik esetében. Azzal talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a nyári gumikat úgy tervezetik meg, hogy bírják a meleget, míg a télik a hidegre vannak kalibrálva, így a melegebb időjárási viszonyok között már nem tudnak megfelelően teljesíteni. De hogy mi számít melegnek, az relatív. Lássuk, mit mondanak erről a szakemberek, mikor jön el a „túl meleg” a téli gumik számára?

 

Mikor jön el általában a csere ideje?

 

Az nem nagy segítség egy autósnak, hogy a téli gumikat tavasszal cserélje le nyárira, hiszen a tavasz márciustól május végéig tart, ami egy meglehetősen tág intervallum. Az sem nagy segítség, ha azt hallja, hogy akkor cserélj, ha meleg van. A gumiabroncsfelni szakembereinek az az álláspontja, hogy akkor időszerű a csere, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé kerül, ugyanis ilyenkor már az aszfalt is elég meleg, a téli gumik ilyen körülmények között már nem teljesítenek jól. Nem érnek el megfelelő tapadást, ami mi kihat a fékútra, de még az irányíthatóságra is. Emellett a melegebb aszfalton a téli gumi sokkal jobban fog kopni, ez pedig drasztikusan csökkenteni fogja az élettartamát.

 

A nyári abroncsok viszont bírják a meleget, még a szélsőségesen magas hőmérsékletet is, legyen szó nedves vagy száraz aszfaltról, így ha az időjárás engedi, akkor célszerű a lehető leghamarabb lecserélni a téli gumikat nyáriakra. Érdekes kérdés persze, hogy az idei időjárás mennyire kegyes hozzánk, és áprilisban már eljött-e a csere ideje.

 

Szeszélyes az április, merjünk már cserélni?

 

Idén áprilisban meglehetősen szélsőséges az időjárás, havat és esőt éppúgy tapasztaltunk, mint napos időt, így nehéz megítélni, hogy eljött-e már a csere ideje vagy sem. Érdemes megvizsgálni, hogy a tavasszal merre közlekedünk. Ha sokat utazunk, és olyan helyekre megyünk, ahol nagy eséllyel lesz még hó, illetve hidegebb az időjárás, akkor még érdemes várni. Ugyanakkor a jelenlegi, hazai időjárás már lehetővé teszi a nyári gumik használatát is.

 

Hiába a szeles idő, nem minden nap van fagy, illetve nagyon hideg, és egyre inkább melegszik a hőmérséklet, így áprilisban bátran lecserélhetjük az abroncsokat. Akik szeretnének biztosra menni, persze várhatnak még a hónap végéig, esetleg május elejéig, viszont annál tovább már nem igazán érdemes a téli abroncsok érdekében. És ha már cseréltetjük a gumikat, érdemes elvégeztetni egy centríroztatást és egy futómű beállítást is, hogy a lehető legbiztonságosabban vághassunk neki a tavasznak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló