2021. október 26., Dömötör

Promóció

#szponzorált tartalom

Most lehet még aszfaltozni, akár otthon is!

Szponzorált tartalom [X] 2021.10.09. 17:50

A hideg időjárás már nem kedvez az aszfaltozásnak, de talán még épp itt az ideje, hogy az időjárás viszontagságai okozta kellemetlenségeket megszüntessük. Nézzük, mit mondanak a szakemberek erről a technológiáról. [X]

Aszfaltozott udvar, gépkocsi bejáró aszfaltozás

 

Az udvar aszfaltozás mára egy bevált módszer nem csak cégek, de magánszemélyek, családi házak esetén is – osztja meg velünk tapasztalatait a Györki Építő Kft. szakembere. Nincs is annál kellemetlenebb, amikor az esős idő, vagy hóolvadást követően bokáig kell gázolnunk a sárban, vagy elakadunk az autónkkal. De nem csak a praktikum, az esztétikai látvány is a lényeges szempontok között szerepel a választásnál.

 

Az aszfaltot a 70-es években kezdték csak használni Magyarországon, főként az utak építésénél, és fokozatosan leváltotta a korábban használt beton burkolatokat. Mára egy elterjedt felületburkolási technológiává vált.

 

Gyakran kérdezik, hogy megolvad-e?

 

A technológia fokozatosan fejlődött. Az un. öntött aszfaltot régen a sportpályákhoz is használták a sima felülete miatt, de nem vált be, mert a magas bitumen tartalma okán könnyen deformálódott. A napsütés hatására felmelegedett és „megolvadt”. Manapság ezt az anyagot legfeljebb szigetelésre használják a kopóréteg alá.

 

A hengerelt, vagy más néven meleg aszfalt nem lágyul meg napsütés hatására, mivel bitumen tartalma sokkal kisebb. A forró aszfaltot kézi vagy gépi úton lefektetik, terítik és tömörítik, mielőtt még megszilárdulna. Előnye, hogy viszonylag gyorsan és költséghatékonyan lehet vele a burkolatot elkészíteni.

 

Az aszfalt burkolat elkészítését követően 2-3 óra múltán - mikor már kihűlt - azonnal használatba vehető.

 

aszfaltozas-1

 

Lehet még aszfaltozni?

 

A hideg időjárás nem kedvez az aszfaltozásnak, mivel a forró aszfaltot a kiöntést követően azonnal el kell kezdeni bedolgozni. Ha az anyag hőmérséklete 85°C alá süllyed, akkor szinte lehetetlen megfelelően tömöríteni. Így a téli időszakban már nem szoktak ezzel az anyaggal dolgozni.

 

Aszfaltozott telephely előnyei

 

Az aszfaltot előszeretettel alkalmazzák céges telephelyek, magtárak, mezőgazdasági létesítmények esetén is, mivel számos előnyös tulajdonsággal bír.

 

Tökéletesen sík felülettel rendelkezik, amelynek teherbíró képessége rendkívül magas. Természetesen megfelelő alapra helyezve nyeri el ezt a tulajdonságát. Az alap készülhet betonból vagy tömörített kő zúzalékból is.

 

A másik előnye az aszfaltnak, hogy tartós, igen hosszú élettartamú, ezáltal környezetbarát is. Mivel nem kell gyakran cserélni, javítani, valamint a természetben megtalálható, újrahasznosított vagy biológiailag lebomló anyagokból készül (zúzott kő, homok, szénhidrogén). A felmart aszfalt újrahasznosítható. Az aszfalt burkolat nem igényel különösebb karbantartást vagy állagmegőrzési feladatokat sem.

Összehasonlítva más burkolatokkal (például a térkővel) az aszfalt kedvező árú anyag, mivel alkotó részei a természetben előforduló anyagok, előállítása viszonylag olcsó.

 

Bátran ajánljuk kapubejárók, bekötőutak, ház előtti parkolók, járdák, vagy belső udvar burkolására, de készülhet belőle mobil tároló vagy garázs alapja, és még számtalan felhasználási módját ismerjük.

 

aszfaltozas-2

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló