2024. április 15., Anasztázia Tas

Promóció

#szponzorált tartalom

Mi a különbség az RC2 és az RC3 betörésvédelmi osztályok között?

Szponzorált tartalom [X] 2022.05.23. 18:44

Az ajtók, ablakok és az egyéb nyílászárók megválasztása során a rendőrségek természetesen a legjobb betörésvédelmi osztályú modelleket javasolják. Sokan szín, anyag és kialakítás alapján vásárolják meg maguknak az új nyílászárókat, de ennél lehetnek fontosabb szempontok is. Most meg fogjuk tekinteni, hogy mit jelentenek az RC2 és az RC3 betörésvédelmi osztályok.

Bevezetés

 

A betörők elriasztása céljából a design, a vizuális kialakítás és a szín másodlagos szempont. A nyílászárókat a szakemberek betörésvédelmi osztályokba sorolják és ezekre is érdemes figyelmet fordítani ha igazán meg akarjuk találni a legjobb modern ajtókat, ablakokat. Az európai szabványokat a DIN EN 1627 foglalja össze és ebben találjuk az RC2 és RC3 megkülönböztetéseket. A szabvány egyébként RC1 N-től indul és RC6-ig terjed. A magánlakások, házak esetében a spektrum alsó feléből lehet választani, a rendőrség azonban az ipari és kereskedelmi ingatlanok esetében a jóval magasabb osztályokat javasolja.

 

2a

 

Az RC2 osztály

 

Az RC2 betörésvédelmi osztályba sorolt ablakok általában jól használhatók a legtöbb helyen. Ezen ablakok általában gomba fejű csapokkal vannak szerelve és a zárás során ezek a csapok kapcsolódnak a kerethez rögzített fém fogadóelemekhez. Ennek következtében az ablakok felfeszítése roppant mód meg van nehezítve, egy feszítővassal erre minimális az esély egy egyszerű betörő számára. Az alumínium ablakok megválasztása során az RC2 osztály javallott.

 

Az RC3 osztály

 

Ha valaki hajlandó egy kicsit mélyebben a zsebébe nyúlni, akkor az RC2-N és az RC2 osztályok mellett érdemes lehet megfontolni az RC3 osztályt is. Ezeket az ablakokat P5A üvegekkel szerelik, még magasabb biztonsági szintet nyújtanak, mint az előbb bemutatott RC2 osztályú ablakok és ennek következtében természetesen drágábbak is. Ezeket az ajtókat is ablakokat olyan helyeken szokták beszerelni, ahol a közbiztonság kifejezetten rossz. Ha nem ilyen vidéken élünk, akkor valószínűleg nem lesz szükségünk az RC3 minősítésre.

 

2b

 

Az RC1 N osztályról

 

Az ebbe az osztályba tartozó ablakok rendelkeznek a legsilányabb biztonságtechnikai tulajdonságokkal. Meggyőződésünk szerint ezek az ablakok nem képesek meggátolni a betörések legprimitívebb formáit sem, ezért csak olyan helyekre ajánljuk őket beszerelni, ahol nem merül fel a betörés lehetősége és a nyílászárók mögött nincsenek értékes tárgyak.

 

Hogyan szoktak betörni a lakásokba?

 

A betörések során a leggyakoribb célpont a zárhenger. Ezt támadják meg és ezt próbálják feszítővasakkal kifelé húzni. A magas RC osztályba sorolt nyílászárók esetében ez van meggátolva, mégpedig úgy, hogy a zárhengereket besűlyesztik és így azok nem lesznek kifelé húzhatóak. Egy másik támadási felület az ajtók és az ablakok üvegezése lehet. Ezt próbálják erős ütésekkel betörni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló