2024. május 20., Bernát Felícia

Promóció

#autógyártás

Mennyit keresnek az autóipari szakemberek? A Jooble segít megválaszolni a kérdést (X)

X 2023.04.14. 08:50

 

Az autóipar kiemelt fontosságú szerepet játszik Magyarország gazdaságában, ezért a szektor munkalehetősége is folyamatosan bővül. Derítsük ki együtt, milyen ágazat milyen fizetésekkel várja a munkavállalókat!

 

Magyarországon az autóipar már az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, ami egyben napjainkra a legnagyobbá nőtte ki magát: rendkívül fontos szerepet játszik az ország gazdasági fejlődésében, és nem mellesleg számos munkahelyet teremt évről-évre

 

Az elmúlt időszakban ez az ipar jelentős növekedésre tett szert, így már Magyarországon olyan gyárak vannak jelen, mint a BMW, Audi, Mercedes-Benz, Ford, stb. A vállalatok számos munkalehetőséget kínálnak a dolgozni vágyóknak, így a magyar munkavállalók száma az autóiparban magas szintre emelkedett. A versenyképes bérek és a magas szintű technológiai fejlődés az, ami igazán vonzza a munkakeresőket. A Jooble álláskereső portál napról-napra gyarapítja az autóipar megüresedett álláslehetőségeit, amelyekre rendkívül egyszerű a jelentkezés a portálon keresztül. Győr mellett például Pécs állások széles választékát kínálja szintúgy azoknak, akik az ország délnyugati részén szeretnének elhelyezkedni.

 

Az autóipari szakemberek helye a gazdaságban

 

Az autóipar kiemelkedő szerepet játszik országunk gazdaságában, hiszen Magyarország egyik legnagyobb exportőrévé vált az utóbbi évek során. Az autóipari szakemberek közé körülbelül 200 ezer munkást sorolnak, miközben a munkahelyek száma egyáltalán nem csökken, sőt. Az érdeklődés az iparág után kifejezetten magas, különböző területek közül lehet válogatni: kereskedelmi, kutatási, fejlesztési, tervezési, logisztika, műszaki, stb. Ezeket az ágazatokat a cikk következő pontjaiban részletezzük, és összevetjük a fizetéseket. 

 

A látható folyamatos fejlődés és növekedés járul hozzá azon, hogy Magyarország egyik legfontosabb területe lett az autóipar, és még több potenciált rejt magában a jövőre való tekintettel.

 

Milyen fizetésre lehet számítani autóipari munkásként?

 

Az iparágban dolgozók bérezése különböző lehet a pozíció, tapasztalat és képzettség alapján. A Jooble felsorolja, milyen fizetésekre számíthatunk egyes ágazatokban:

 

A gyártósorokon dolgozók fizetése alacsonyabb, mint például az informatikusoké vagy tervezőké. Gyári munkásként körülbelül havonta 350 ezer forintot keresni (nettó). Itt sok függ a munkatapasztalattól és a pluszórák számától. Mérnökként már ennél sokkal többet lehet keresni: itt havonta akár 1 millió forint is lehet a fizetés Magyarországon. Szintén a tapasztalat jelent fontos szerepet, valamint a szakmai ismeret és a képesítés is igen sokatmondó bérezés szempontjából. Egy kis szintet ugorva, kutató-fejlesztőként akár 2 millió forint is lehet a fizetés. Üzleti, pénzügyi területen dolgozva körülbelül 900 ezer forinttól kezdődnek a fizetések, ami másfél millió forintig terjedhet. 

 

Ezek az összegek természetesen hozzávetőlegesek, érdemes szétnézni a Jooble-n online álláskereső oldalon, ahol a legtöbb álláskereső portál ajánlata található meg egy helyen. A regionális keresésnek köszönhetően egyszerű összevetni, melyik vállalat kínálja a kedvezőbb feltételeket és az érdemesebb béreket.

 

Milyen munkalehetőségek vannak az autóiparban?

 

Mint említettük, Magyarország különböző álláslehetőségeket nyújt a munkavállalók számára, és az igény egyre csak növekedni fog. Nem kell arra gondolni, hogy kizárólag az autógyártásban találhatjuk meg a helyünket - bármilyen beszállítói lánc területein belül is szabadon mozoghatunk. Ezen felül, autóiparban való munkakereséskor nem feltétlenül autógyártó cégeket keressünk - számos vállalat munkalehetősége megtalálható a Jooble-n, amelyek az iparághoz kötődnek, mégis multinacionális irodai környezetben mozoghatunk.

 

Többek között Kaposvár munkalehetőségei között böngészve a következő ajánlatokkal találkozhatunk:

 

Az autóiparban munkát vállalók különböző szférákban kereshetnek munkát. Itt a legismertebb a gyártás, ahol lényegében összeszerelik a gépkocsikat. Az autógyárak pontos, precíz munkavégzést várnak el, a munkásoknak ismerniük kell az összeszerelés rájuk bízott részét, és azt tökéletesen elvégezni. 

Fontos területe az iparágnak továbbá a logisztika: az autógyárakban tevékenykedő szakembereknek biztosítaniuk kell azt, hogy a termékek időben kerülnek beszerzésre, majd hozzájárulnak a szállítás tervezéséhez az üzemekbe, ahol összeszerelik azokat. A szállítás biztonsága profi szinten kell működjön, hiszen az említett gyárak általában nagy mennyiségű alkatrészeket rendelnek.

 

Az autógyárak további zavartalan működését az üzemeltetés területén dolgozók biztosítják. Az üzemeltetők azok, akik A-től Z-ig ismerik a termelési folyamatokat, képesek esetlegesen beavatkozni a menetükbe, ha bármilyen probléma merülne fel. Továbbá, az autógyárak üzemeltetőinek is vállalniuk kell a felelősséget azért, hogy a gépezetek megfelelő állapotban legyenek, tehát a karbantartásról, felújításról és az esetleges elszállításról, ha egy gép elromlik.

Kutatás-fejlesztés: ezek a szakemberek azok, akik az iparágban felhasznált alkatrészek és technológiák fejlesztésével foglalkoznak, ezáltal növelik a gépjárművek minőségét. A fejlesztéssel foglalkozó személyek jártasak a technológiában, naprakész információkkal rendelkeznek, és mindig képesek az új dolgok befogadására.

 

A gyártási folyamat optimalizálásával az informatika területén tevékenykedők foglalkoznak. Minden gyárban szükség van egy informatikusra, akik begyűjti a termelés adta adatokat, elemzi azokat, majd hozzájárul az informatikai rendszerek üzemeltetéséhez.

 

indexkép: unplash

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló