2024. május 20., Bernát Felícia

Promóció

#allergia

Így készítsd fel otthonodat az allergiaszezonra! (X)

X 2023.03.29. 15:56

 

Az allergia az egyik leggyakoribb betegség. Legtöbben allergiásak vagyunk legalább egy allergénre. Természetesen nem mindenkinél olyan erősek a reakciók, hogy orvosi beavatkozást vagy kezelést igényeljenek. A legproblémásabb az inhalációs allergia, különösen a gyakori allergénekre, például a porra. Sőt az inhalációs allergiák gyakran a keresztszabályt követik: a porra érzékenyek allergiásak az állati szőrre, a cigarettafüstre és a szmogra. Ezért olyan fontos, hogy ügyeljünk a higiéniára az allergiások otthonában – nézzük a legkézenfekvőbb megoldásokat!

 

 

Kezdjük a nyilvánvalóval

 

A „por” valójában különböző heterogén eredetű anyagok keveréke, többek között hámló bőrsejtek, a levegőben szuszpendált homok- és porszemcsék, atkahéjtöredékek. Gyorsan és szó szerint mindenhol felhalmozódik – különösen a sík felületeken. Ezért a munkalapok, polcok, ablakpárkányok nedves törlése egy asztmás otthonában szinte mindennapos standard tevékenység kell, hogy legyen. Nem kell semmilyen vegyszert használni, csak meleg vizet egy kis szappannal vagy közönséges ecettel. Nem kell aggódni, az ecet jellegzetes illata gyorsan elillan, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy a házunk rossz szagú lesz tőle.

 

Az otthon fűtése súlyosbíthatja az allergiás tüneteket

 

A hagyományos, radiátoros fűtés a fő oka a tünetek súlyosbodásának a porallergiásoknál a fűtési szezonban. Ez a levegő túlzott kiszáradásához, valamint konvekciójához, azaz a helyiségben megnövekedett keringéséhez vezet. Ez elősegíti a por és egyéb allergének terjedését a helyiségben. Emiatt az allergiások gyakrabban tapasztalnak olyan kellemetlen tüneteket, mint a tüsszögés, orrfolyás, könnyező szem. Alternatív megoldásként szolgálhat a padlófűtésre való átállás, ami sokkal kedvezőbb az allergiások szempontjából. Ebben az esetben a konvekció korlátozott, és a levegő sem szárad ki annyira. Kiváló választás lesz az elektromos padlófűtés beépítése – ez olcsó, nem igényel fűtőkazánt, illetve könnyen telepíthető. Az infra fűtőpanel opciók is ideálisak allergiások számára. Egyenletesen osztják el a hőt a teljes felületen, ennek köszönhetően itt sem jön szóba a levegő keringése, vagyis az allergiás tünetek ezzel a fűtés verzióval is minimalizálhatók.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló