2021. April 12., Gyula

Promóció

#szponzorált tartalom

A kék fény káros hatásai – Top 5 tünet, amely a képernyő előtt dolgozókat érinti [X]

Szponzorált tartalom 2021.2.21. 20:31

Az UV-sugárzás káros hatásaival szinte mindenki tisztában van. De a kék fény egészségre gyakorolt hatásairól még sok mindenkinek csak kevés információ áll a rendelkezésére, pedig ez is sok veszélyt hordoz magában. Voltaképpen a nap is bocsát ki kék fényt. Ennek szerepe is van, mégpedig az alvás és ébrenlét ciklusát hivatott szabályozni. Ezt nevezzük cirkadián ritmusnak.

Honnan ered a kék fény?

 

kék_fény

 

Voltaképpen mesterséges fénynek is nevezhetjük. A forrásai közé tartozik a nap és a digitális eszközök, amelyeket nap, mint nap használunk, azaz a számítógépek, a laptopok, a tabletek, a televízió, az okostelefonok, illetve a fluoreszkáló LED-es világítás is ide tartozik. A szemünk természetes szűrői nem nyújtanak kellő védelmet sem az UV-sugárzással, sem pedig a kék fénnyel szemben. Amennyiben tartósan ki vagyunk téve a kék fénynek, úgy súlyos retinakárosodást is szenvedhetünk.

 

A digitális világ és a kék fény veszélyei

 

Mai, modern világunkban sokan dolgoznak a számítógép előtt. Akár több órát is a számítógép, a laptop előtt töltünk, ami akár súlyos egészségkárosodáshoz is vezethet. A sok gépelés oka lehet a carpalis alagút szindróma kialakulásának, ami legfőképpen a csukló ízületeit érinti. A rossz testtartás váz - és izomrendszeri problémákat generálhat. A digitális világ, mentális gondokat is magával hoz, mint például depresszió és szorongás.

 

A digitális eszközökből áramló kék fény a szemre is károsan hat. Ez a fény áthalad a lencsén és a szaruhártyán, míg végül eléri a retinát. Ez azonban felgyorsíthatja a szem öregedési folyamatait. Először csak azt tapasztaljuk, hogy a szemünk egyre hamarabb fárad fel. A szemfáradás mellett, a szem kiszárad és irritáció is felléphet.

 

Egy idő után, a retina sejtjei is károsodnak. Ez komoly látásproblémákat is okozhat, majd olyan betegség is megjelenhet, mint a makula degeneráció. Minél több időt töltünk a számítógép képernyője előtt, annál nagyobb az esély arra, hogy a retina károsodik, és ez a betegség idő előtt kialakul, merthogy ez elsősorban az idősebb korosztály szembetegsége.

 

Ma már neve is van a számítógép okozta szembetegségnek: computer vision szindróma. Voltaképpen ez is a kibocsátott kék fény miatt alakul ki. Tünetei többek között a látáscsökkenés, a homályos látás, a szemfáradtság. A másik szembetegség, amely kialakulhat a túl nagy kék fény expozíció hatására, a glaukóma.

 

Van megoldás?

 

Az egyik lehetséges megoldás, ha csökkentjük a képernyő előtt töltött időt, hogy minél kevesebb kék fényhatásnak legyünk kitéve. Az is jó megoldás, ha gyakran tartunk szünetet munka közben és a szünet alatt tornáztatjuk a szemünket.

 

A számítógépre, a tabletre, okostelefonra használhatunk képernyőszűrőt, ami szintén csökkenti a retinához eljutott kék fény mennyiségét.

 

A kék fény szűrő szemüvegek is remek megoldásnak számítanak. Ez a dioptria nélküli szemüveg tökéletes azok számára, akik számítógépes munkát végeznek. A szemüveg rendszeres használata szintén hatékony „védekezési mód” a kék fénynek való kitettséggel szemben, és még egy hosszú munkanap után is ragyogó és friss lesz a tekintetünk. A speciális, kék fény szűrő szemüveg használata a LED-del megvilágított helyiségekben is javasolt. A kék fény szűrő szemüvegekről bővebben a https://blueoptic.hu oldalán olvashatsz.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló