2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #pfizer #európai unió #európai gyógyszerügynökség

Zöld utat adott az 5-11 évesek oltásának az Európai Gyógyszerügynökség

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2021.11.25. 16:23

A végső döntést az Európai Bizottság hozza majd később.

 

Kiterjesztette a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazhatóságát az 5–11 éves gyerekekre is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), írja a HVG.hu. A szervezet csütörtökön rendkívüli ülést tartott, már októberben nekiláttak áttanulmányozni a gyártó által benyújtott dokumentumukat. 

 

A döntés értelmében

az 5-11 éves korosztály számára, a teljes Európai Unióban, így itthon is alkalmazni lehet majd a Pfizer vakcináját, ha a nemzeti hatóságok is úgy döntenek.

A Comirnaty dózisa viszont kisebb lesz az 5-11 évesek számára, ők 10 mikrogrammot kapnak, míg a felnőttek 30 mikrogrammot kapnak, két dózisban.

pfizer-mti-balázs-attila
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga, a Comirnaty-vakcina (Fotó: Balázs Attila / MTI)

A Pfizer kísérleteiben 4 ezer 500 gyermek vett rész, ők 6 hónap és 11 év között voltak. A klinikai vizsgálatokat az Egyesült Államokban, Finnországban, Lengyelországban és Spanyolországban végezték el, melyek végére kiderült, hogy ebben a korosztályban az alacsonyabb dózis ellenére a vakcina ugyanolyan jó immunválaszt alakított ki, mint a 16–25 évesek között, az oltóanyag a kicsiknél 90,7 százalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzést.

 

A HVG hozzáteszi, hogy mellékhatások a gyerekeknél szintén nem különböztek: az alanyok a leggyakrabban karfájdalomról, a beadás helyének duzzanatáról, fáradtságról, fejfájásról, izomfájdalomról, hőemelkedésről és lázról, esetleg gyulladt nyirokcsomókról, hányingerről és étvágytalanságról számoltak be, de ezek általában 1-2 nap alatt elmúltak. Érdekesség azonban, hogy a gyerekeknél általában a második dózis után jelentkeztek ezek a mellékhatások.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Indexfotó: Varga György / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló