2023. október 1., Malvin

Mindenki ügye

#orbán viktor #ukrajna #háború #volodomir zelenszkij

Zelenszkij Orbánnak: El kéne már dönteni, kivel vagytok

Nagy Donát 2022.03.25. 07:45

Az ukrán elnök azt mondta, hisznek és bíznak a magyarok józan döntésében, és hogy nem engedik meg a további népírtást a keleti szomszédjukban.

Voldomir Zelenszkij csütörtök este az Európai Tanácshoz beszélt videón, írja a Telex.

Itt többek között megköszönte az európai országok által nyújtott támogatást is, de a felsorolásban Magyarországnál megállt: arra kérte Orbán Viktort, hogy tegye egyértelművé álláspontját az oroszokkal kapcsolatban.

Magyarország. Itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem. Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok. Független ország vagytok. Voltam már Budapesten, imádom a várost. Többször jártam már ott, nagyon szerettem, vendégszerető, ahogy az emberek is. Tragikus dolgokat éltetek át. Elmentem a rakpartra, ahol láttam az emlékműveteket. Láttam a cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Figyelj, Viktor, tudod mi megy most Mariupolnál? Kérlek, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy megint megtörtént a népirtás a világban. És ez az, amit Oroszország művel. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, és ugyanilyen emberek. Felnőttek, gyerekek, nagyszülők. Ezrek, és ezrek mentek már el. És te hezitálsz, hogy szankciókat vezessetek-e be vagy sem? És habozol, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy sem? És habozol, hogy kereskedj-e Oroszországgal vagy sem? Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy máris döntsetek. Hiszünk bennetek, szükségünk van a segítségetekre. Hiszünk az embereitekben. Bízunk az Európai Unióban, és abban, hogy a döntő pillanatban Németország is velünk lesz

– mondta Zelenszkij a videóban, amelyet Facebook-oldalára is kitett. (A Magyarországot érintő rész a 10. perctől kezdődik.)

 

 

A lap szerint ugyanis Orbán Viktor álláspontja az, hogy Magyarországnak "ki kell maradnia a háborúból", ami szerinte azt is jelenti, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok sem haladhatnak át az ország területén.

 

Magyarország ezzel egy csapásra magára maradt a térségből, hiszen lengyelek, csehek és szlovákok is küldtek már szállítmányokat az ukránoknak, és Orbán szlovén szövetséges, Janez Jansa is Zelenszkijt támogatja.

Azt írják, hogy a távolságtartó viselkedés egyik magyarázata a "rezsicsökkentés", ami a Fidesz-kormány egyik fő üzenete választói felé. A rezsicsökkentés igazából hatósági díjszabást jelent csak, ami pedig úgy valósulhat meg, ha Oroszország teljesíti a kialkudott gázszállításokat, ami a jelen helyzetben eleve kétséges. A rezsicsökkentésre egyébként az is jellemző, hogy a piaci ár alatti lakossági árakat később az adóból pótolják ki, így tulajdonképpen a hangzatos szlogenen kívül nem sokat jelent – csak egy másik zsebünkből veszik ki a pénz.

Zelenszkij követeléseit egyébként Orbán Viktor és Szijjártó Péter külügyminiszter is visszautasította, a már korábban is ismertetett álláspontra hivatkozva.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló