2022. július 1., Tihamér Annamária

Mindenki ügye

#volodimir zelenszkij #orosz-ukrán konfliktus

Zelenszkij: Az ukrán nép meghiúsította Oroszország álnok tervét

Vágvölgyi Bálint 2022.03.03. 07:55

Az ukrán elnök szerint az orosz hadsereg embervesztesége elérte a 9000 főt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette egy csütörtök hajnalban megjelent videoüzenetében: az ukrán nép „meghiúsította Oroszország álnok tervét", hogy megszállja országát, és büszke az ukránok hősies ellenállására.

Egy hét alatt meghiúsítottuk az ellenség tervét, amelyet évek óta népünk, országunk iránti gyűlöletből szőtt. Békére itt nem lelhetnek, egy percnyi nyugalmuk sem lesz, de élelmük sem

– mondta az elnök a néphez intézett üzenetben, amely Telegram-fiókjában jelent meg.

 

Arról nem beszélt, hogy az orosz hadsereg milyen városokat foglalt már el.

Ha valahova sikerült is betörniük, nem lesznek ott sokáig, mert kiűzzük őket

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a harcok meg fogják tépázni az orosz katonák morálját.

„Ők nem egy szuperhatalom harcosai, hanem megtévesztett és kihasznált gyerekek"

– tette hozzá. Állítása szerint az orosz hadsereg embervesztesége elérte a 9000 főt.

mti-zelenszkij3
Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 

Az orosz védelmi minisztérium szerdai közlése szerint Oroszország vesztesége 500 fő, Ukrajnáé pedig 2870 volt akkor.  Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte szerdán napközben, hogy a hadsereg teljesen elfoglalta az Odesszától keletre, a Fekete-tenger partján fekvő Herszon várost, bár ezt ukrán részről kétségbe vonták. Zelenszkij hivatala csütörtök hajnalban azt közölte az AP hírügynökséggel, hogy a harcok még mindig folynak a városért, de részleteket nem ismertetett a hivatal.

 

Ihor Kolihajev polgármester viszont elárulta, hogy az orosz katonák már a belvárosban vannak, és megszállták a városházát. Ő arra kérte az oroszokat, hogy civilekre ne lőjenek, és hagyják nekik összegyűjteni a halottakat. Ukrán fegyveresek nincsenek a városban – állította. Herszon stratégiai jelentőségű város a Dnyeper-partján, annak tengeri torkolata közelében.

 

Az északkelet-ukrajnai Harkiv bombázásában életét vesztette kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik helyi alkalmazottja, Marina Fenina, miközben bevásárolt a családja számára – közölte szerdán este a szervezet. Fenina az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelőcsoportjának tagja volt. A csoport tagjai az ukrán fegyveres erők és a kelet-ukrajnai, oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartását ellenőrizték az elmúlt években. Az EBESZ múlt csütörtökön, az orosz támadás megindulása miatt úgy határozott, hogy ideiglenesen felfüggeszti misszióját, és elviszi az országból a csoport külföldi tagjait.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló