2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#kúria #propaganda #népszavazás #gender

Zavaros, ezért újra elkaszálta a Kúria a kormány egyik nemváltós népszavazási kérdését

Nagy Donát 2022.03.24. 09:59

Sugalmazásról nem lehet népszavazást tartani, bármennyire is szeretnék azt propagandára felhasználni.

Ismét úgy döntött a Kúria, hogy nem lehet népszavazást tartani a kormány kiskorúak nemátalakító kezeléséról szóló kérdésében - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért, amelyet a 444 szemlézett.

 

Bár ilyenről sosem volt szó, a kormány nagyon meg szeretné kérdezni a "gyermekvédelminek" mondott, valójában homofób népszavazásán az embereket arról, hogy a kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések.

 

Egész pontosan úgy szól a kérdéses kérdés, hogy

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?

A cikk szerint korábban már kimondta a Kúria, hogy ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani. Ezt akkor a kormány propagandája úgy tálalta, hogy a Kúria a "genderideológia mellé állt". A döntés nem is vált véglegessé, mert a kormány megtámadta azt az Alkotmánybíróságon, azzal érvelve, hogy a Kúria döntése a tisztességes eljáráshoz való jogát sérti. Az Alkotmánybíróság persze a kormánynak adott igazat: megsemmisítette a Kúria végzését, emiatt pedig új eljárás indult.

 

A Kúria szerdai döntésében azonban kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető.

Bár a kormány hosszasan taglalta, hogy a kérdést hogyan kell érteni, a Kúria szerint a magyarázkodás már régen rossz: ha a kérdést feltevő szerint más az értelme a kérdésnek, mint ami abból egyébként következik – azaz, amire a szavazópolgárok gondolnának –, akkor a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű.

A kérdésből ugyanis sem a „nemátalakító kezelések”, sem az „elérhetőség” tartalma nem világos, így az sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé, írják. 

 

A TASZ szerint a többi, már elfogadott négy kérdés sem értelmezhető valódi népszavazásként, hiszen kizárólag propagandacélokat szolgál, ezért más civil szervezetekkel együtt mindenkit arra biztatnak, hogy szavazzon érvénytelenül.

 

Címlapkép: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló