2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#koronavírus #utazás #who #turista

Külföldi utazás uniós védettségi igazolvánnyal? A magyarokat megosztja a kérdés

Nagy Donát 2021.06.01. 10:38

Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, mindenki maradjon a saját országában, az Európai Unió viszont kezdené felpörgetni a turizmust. Egy kutatás szerint itthon megoszlik a lakosság véleménye arról, hogy melyik álláspont helyes.

Elfogadta az Európai Parlament javaslatát az unión belüli szabad utazásról az Európai Bizottság, ami a nyugati vakcinákkal oltottaknak zöld utat jelent – írja a Napi. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) viszont mindenkit kér, hogy maradjon inkább nyugton a járványhelyzet miatt.


A járványhelyzet alakulása a régióban továbbra is "törékeny", ezért a külföldi utazásokat mellőzni kellene annak érdekében, hogy el lehessen kerülni, e fertőzési "zónákból" a járvány "veszélyes újjáéledése" alakuljon ki

– figyelmeztetett a WHO a közelmúltban.

A szervezet szerint jobb lenne, ha egy ideig nem utaznának az országok között sem az oltott, sem az oltatlan emberek, hogy megakadályozzák a vadtörzs és a koronavírus új variánsainak terjedését.

A WHO azután adott ki figyelmeztetést, hogy az Európai Unióban az Európai Parlament javaslatára megállapodás született a szabad utazás feltételeiről: egy új okmány, az "EU Digital Covid certificate" birtokában hamarosan bárki utazhat.

people-5594462_1280
Fotó: Pixabay

A készülő EU-s kovidigazolvány tartalmazni fogja az oltással, a koronavírus-tesztelésekkel és a betegségből való felépüléssel kapcsolatos információkat minden állampolgár esetében. Az uniós polgárok akkor kaphatják majd meg az igazolványt, ha a három elem közül legalább az egyikkel rendelkeznek. Az EU-s védettségi igazolvány talán már júniusban elérhető lesz.

 

Az EU döntéshozói tehát zöld utat adtak a külföldi nyaralásoknak, miközben a WHO ezt még korlátozná.

 

A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös, a felnőtt lakosságra reprezentatív kutatása szerint a magyar társadalom megosztott a kérdésben:

37 százalék szerint az Egészségügyi Világszervezet álláspontja a helyes, általános korlátozást támogatnak, míg 27 százalék az unión belül engedélyezné a szabad mozgást, 13 százalék viszont semmilyen tilalommal nem ért egyet.

A magyarok 23 százaléka pedig külön elbírálást tart szükségesnek az egyes úti célok esetében.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló