2024. április 19., Emma

Mindenki ügye

#európai parlament #megfigyelési botrány #pegasus

Vizsgálatot akar indítani az Európai Parlament a Pegasus-botrány miatt, a fideszes EP-képviselő válasza: Gyurcsány

Székely Zoárd 2022.02.02. 07:59

Március végén térnek vissza a kérdésre.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottsága is foglalkozott a Pegasus-üggyel, a meghallgatás egyik előadója a hvg.hu beszámolója szerint Panyi Szabolcs magyar oknyomozó újságíró volt, akinek telefonjára szintén telepítették a kémszoftvert.

 

A képviselők közül többen is szorgalmazták, hogy az EP állítson fel egy vizsgálóbizottságot, egy képviselő azonban a többséggel ellenkező véleményt fogalmazott meg: Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő kijelentette, hogy 2010 óta nem volt illegális megfigyelési tevékenység Magyarországon.

Kósa Lajos beismerte, hogy a Belügyminisztérium vett az izraeli Pegasus kémszoftverből

Ma ült össze a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán, ahol meghallgatták Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját, írja az ATV. A bizottság mai üléséről készült jegyzőkönyvet ugyanakkor 2050-ig titkosították. Kósa Lajos, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fideszes elnöke ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert, de - mint mondta - ő nem lát ebben kivetnivalót.

Hidvéghi szerint ezt a nemzeti adatvédelmi hatóság is megerősíti, akik mélyreható vizsgálatot folytattak és megállapították, hogy minden ilyen tevékenység a nemzeti jognak megfelelően történt.

A 2010 előtti időt kellene inkább vizsgálni, amikor elvtársuk, Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök

– fogalmazott Hidvégi Balázs, arra hivatkozva, hogy „abban az időben gyilkosokkal, bűnözőkkel, maffiózókkal tartott kapcsolatot a nemzetbiztonsági szolgálat, hogy a jelenlegi miniszterelnökre terhelő bizonyítékokat gyűjtsenek”.

 

Erre Panyi Szabolcs azt felelte, hogy Hidvéghinek a saját elvtársait kellene megkérdeznie, hogy amikor az ő lehallgatását Völner Pál engedélyezte, akkor azt önszántából, vagy külső hatásra tette-e.

Az adatvédelmi hatóság szerint törvényesen használták újságírók és politikusok ellen a Pegasus kémszoftvert

Nem tárt fel jogsértést a Pegasus kémszoftver magyarországi alkalmazásával, illetve engedélyezésével kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) - közölte a hatóság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten. Péterfalvi Attila elmondta ugyanakkor, hogy a Pegasus alkalmazásával kapcsolatban kiszivárgott, 50 ezer telefonszámot tartalmazó lista, illetve a 300 magyar állampolgár személyazonosító adatait és telefonszámait tartalmazó lista felveti a jogellenesség lehetőségét, ezért feljelentést tesznek.

A bizottság elnökének tájékoztatása szerint március 31-én ismét foglalkoznak majd a témával.

 

 

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló