2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#budapest #karácsony gergely #vitézy dávid

Vitézy újraszámoltatja az érvénytelen szavazatokat, Karácsony viszont már megismételt választásról beszél Budapesten

Csarnó Ákos - MTI 2024.06.14. 07:42

Vitézy rendszerszintű hibáról beszélt, Karácsony Fideszezett és tüntetésre hív

 

Vitézy Dávid kezdeményezte a főpolgármester-választáson leadott valamennyi érvénytelen szavazat újraszámlálását - jelentette be maga a politikus.

Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje, aki a voksoláson a második legtöbb szavazatott szerezte meg, azért kezdeményezi az újraszámlálást, mert véleménye szerint rendszerszintű hiba történt. Mint mondta, erre utal, hogy rekordszámú, 24 592 darab érvénytelen szavazat született és 20 kerület több mint 200 szavazóköréből érkeztek jelzések az érvénytelen szavazatok kapcsán.

 

Vitézy Dávid elmondta, hogy a budapesti szavazókörökben nem volt egységes iránymutatás arra vonatkozóan, hogyan húzzák ki a választástól visszalépett Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP) nevét a szavazólapról. Volt ahol ezt jól láthatóan tették meg, míg például a VII. és a IV. kerületben csak nagyon vékonyan húzták át a visszalépett jelölt nevét - mondta el. Hozzátette, ebben a két kerületben nagyobb arányban voltak érvénytelen szavazatok.

A jogszabályok szerint érvényes az a szavazat, amelyen ugyan beikszelték Szentkirályi Alexandra nevét, de mellette más jelölt mellé is érvényesen ikszet tettek a választók - hangsúlyozta Vitézy Dávid. Megjegyezte, hogy véleménye szerint félreérthető volt a Nemzeti Választási Iroda iránymutatása az érvénytelen szavazatok kapcsán.

 

Kiemelte, hogy senkit sem gyanúsít szabálytalansággal, a rendszerszintű hibára hívja fel a figyelmet.

 

Azért van a fővárosban a Fővárosi Választási Bizottság, azért a főpolgármester a felelős a budapesti választások szabályszerű lebonyolításáért, hogy olyasmi ne történjen, ami most itt megtörtént - tette hozzá.

 

Vitézy Dávid úgy véli, hogy ha nem történik meg az újraszámlálás, az bizonytalan helyzetet eredményez és veszélyezteti a főpolgármester legitimitását.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja a kezdeményezést, akkor a Kúriához fordul.

 

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

 

A posztért a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP színeiben újrainduló városvezető ezt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt megtartott csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, azt követően, hogy Vitézy Dávid (LMP-Zöldek, Vitézy Dáviddal Budapestért) főpolgármester-jelölt kezdeményezése nyomán az NVB előző nap elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.

 

Karácsony Gergely kijelentette: annyi jogbizonytalanság van az újraszámlálási folyamatban, hogy azok csak egy új választással orvosolhatók.

 

Az egész újraszámlásási folyamatban semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, "az NVB statáriálisan meghozott döntése miatt" - fogalmazott.

 

Közölte, akkor sem fogadja el az NVB döntését, ha az újraszámlálás nyomán újra őt hozzák ki győztesnek, vagyis bármi lesz az eredmény, új választást kezdeményez.

 

Azt mondta: minden perc egyre kevesebb reménnyel kecsegtet arra vonatkozóan, hogy a főpolgármester-választás eredménye megnyugtató lesz a budapestiek számára.

 

Egyrészt világossá vált, hogy "a Fidesz a választópolgárok megtévesztésére alapozta a stratégiáját" - érvelt, jelezve, az európai választási megfigyelők missziója is felhívta a figyelmet arra, hogy az utolsó pillanatban visszaléptetni egy jelöltet a választópolgárok megtévesztésére szolgáló stratégia.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, ez óriási kihívás volt a választási szerveknek is, az 1400 szavazókörben dolgozó szavazatszámlálóknak.

Emellett szerinte "azok az úgynevezett bizonyítékok", amelyek nyomán az NVB döntött, sem a korábbi joggyakorlat, sem a jogszabályok alapján nem indokolják az újraszámlálást.

 

Úgy fogalmazott: a "bizonyítékok" valójában a fideszes szavazóköri delegáltak egyennyilatkozatai, amelyben azt állították, úgy emlékeznek, hogy valami nem volt rendben. Olyan embereké, akik hétfő hajnalban az aláírásukkal vállalták, hogy ezek a szavazatok érvénytelenek.

 

A főpolgármester szerint további kételyeket vet fel, hogy az NVB nem a lezárt plombával ellátott urnákat rendelte be a Nemzeti Választási Irodába (NVI), hanem arra utasította a helyi választási irodákat: bontsák fel az urnákat és az érvénytelen szavazatokat juttassák el az NVI-hez.

 

"Nehéz emögött nem politikai szándékot feltételezni" - jegyezte meg.

 

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nem tették kötelezővé a pártok delegáltjainak jelenlétét a plombák felnyitásakor, illetve nem látták el úgynevezett kötegeléssel a szavazatokat - mondta Karácsony Gergely.

 

"Ki tudja, mire eljutnak az NVI-hez, ki húz be Vitézy Dávid neve mellé egy X-et?" - tette fel a kérdést, hozzáfűzve, nagyon könnyű így egy tollvonással az érvénytelen Vitézy-szavazatból érvényes Vitézy-szavazatot csinálni.

 

Vagyis nem lehetünk biztosak abban, hogy az újraszámlálás során nem történik-e olyasmi, ami érdemben befolyásolja a végeredményt - összegezte.

Karácsony Gergely azt mondta: nem tudható az sem, hogy akik "mind a két fideszes jelöltre" szavaztak, egy tudatos érvénytelen szavazatot akartak leadni, vagy érvényes szavazatként kell ezeket számon tartani. Az sem tudható, hogy a Fővárosi Választási Iroda ezzel kapcsolatos útmutatása eljutott-e mindenhova - sorolta.

 

Kijelentette: erre a helyzetre az egyetlen megnyugtató válasz a budapestiek és minden demokrata számára az, ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást.

 

Ha új választás lesz, akkor a budapestiek és a szavazatszámlálók egy teljesen egyértelmű jogi helyzettel fognak szembesülni - tette hozzá.

 

Hangsúlyozta, a várost vezetni csak bizalmi alapon lehet, ez a bizalom pedig most "a Fidesz manipulációs stratégiája és az NVB rossz döntései miatt" elveszni látszik, csak egy megismételt főpolgármester-választással lehet helyreállítani.

 

Ezért péntek este 6 órára az NVB épülete elé várja mindazokat, akik egyetértenek a bizalom helyreállításának szükségességével.

 

"Tegyünk hitet a szabad választások és a szabad Budapest mellett!" - hangoztatta Karácsony Gergely.

 

Kérdésekre válaszolva azt mondta: mindenképpen megtámadja az NVB döntését a Kúrián. Hozzátette, ott van még az Alkotmánybíróság is, bár pontosan tudja, hogy ezek a szervezetek "milyen politikai befolyás alatt állnak".

 

Ha a Kúria úgy dönt, akkor a megismételt választás a főpolgármester szerint még júniusban megtartható.

 

A vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság - nem jogerősen - megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

A határozat ellen - jogszabálysértésre való hivatkozással - három napon belül lehetett fellebbezni.

 

Az NVB szerdán Vitézy Dávid kezdeményezése elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket érvényesnek kell tekinteni.

 

indexkép: MTI/Mohai Balázs

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló