2024. július 21., Dániel Daniella

Mindenki ügye

#civiltörvény #civil szervezetek

Visszavonják a külföldről támogatott civileket megbélyegző törvényt

ugytudjuk.hu 2021.04.21. 17:46

Még tavaly mondta ki róla az EU Bírósága, hogy nem egyeztethető össze az uniós joggal.

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, írja a HVG.

 

Az EU Bírósága még tabaly nyáron mondta ki, hogy a civiltörvény nem egyeztethető össze az EU-s joggal. A bíróság szerint a kormány hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy nyilvántartásbavételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek

 

A HVG kiemeli, hogy a magyar döntéshozók nem siettek, csak most adták be azt a törvényjavaslatot, amellyel a hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény.

Az új törvényjavaslatban viszont szerepel egy új szabály is, minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, a továbbiakban az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot, évente. Az új szabályozás alól kivételt képeznek a vallási közösségek és a nemzetiségi szervezetek.

Firssítés: napközben több civil szervezet közös közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy szerintük a kormány csak trükközik.


Bár a civilellenes törvény visszavonását örömteli hírnek tartják, de hangsúlyozzák: nem lehet elfelejteni, hogy a kormány az elmúlt években tovább folytatta a civilek lejáratására és hiteltelenítésére irányuló kampányát, és most is számos eszközzel hátráltatja a független civil szervezetek működését. Szerintük a visszavont civilellenes törvény helyébe léptetni tervezett, tegnap éjjel beterjesztett friss törvényjavaslat egyes pontjai is okot adnak az aggodalomra.

 

Mint írják:

a törvényjavaslat szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezentúl évente vizsgálná a húszmillió forint mérlegfőösszeget elérő körülbelül négyezer egyesületet és alapítványt. A javaslat szerint azonban a vallási és nemzetiségi szervezetek mellett a sportegyesületek is mentességet élveznének ez alól, annak ellenére, hogy egy részük az állami adóbevételek terhére jut kiugró mennyiségű közpénzhez. Ráadásul az ÁSZ alapvető rendeltetése a közpénzek és a nemzeti vagyon kezelésének az ellenőrzése. Félő, hogy a Számvevőszék közpénzzel nem gazdálkodó civilekkel szembeni mozgósítása nem más, mint egy újabb lehetséges eszköz a civilek lejáratására és megbélyegzésére.

Arra kérik a kormányt, hogy a törvényjavaslat elfogadása előtt folytasson érdemi konzultációt az érintett felekkel, így a magyar civil szervezetek képviselőivel.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: Balogh Zoltán / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló