2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#időjárás

Viharos szél és hózáporok jönnek a hétfői hidegfront mögött

Csarnó Ákos - Időkép 2023.03.26. 17:38

 

Hétfőn jelentős lehűlést hozó hidegfront halad át fölöttünk, viharos szélre, kedden hózáporokra kell készülni. Hajnalonként többfelé fagyhat.

 

A kellemesebb, naposabb vasárnapot követően éjjel nyugat felől egyre többfelé kezdődik kiadós esőzés, mely keleten egészen hétfő délutánig eltarthat. Egy markáns hidegfront érkezik, amely mögött északira-északnyugatira forduló áramlással hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el hazánkat viharos szél kíséretében.

 

Hétfőn napközben így nyugat felől egyre többfelé felszakadozik a zárt felhőzet, legtovább keleten eshet, a front mögött pedig a felhőátvonulásokból záporok, néhol zivatarok alakulhatnak ki. Ezen a napon még 8 és 14 fok között alakulnak a maximumok, de az erős, többfelé viharos északnyugati szélben ennél lényegesen hidegebbet érezhetünk. A középső tájakon és a Dunántúlon nem lesznek ritkák a 60-70 km/órát meghaladó széllökések, sőt nem egy helyen 80 km/óránál is erősebb szél fújhat.

 

Kedden is marad az erős, viharos szél, a Dunántúlon ismét nagy területen lehetnek 70 km/óránál erősebb lökések. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, hajnalban sajnos többfelé fagy veszélyeztetheti a virágzó gyümölcsöseket, különösen a szélvédett északi, északkeleti tájakon, ahol -5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben sem lesz melegebb 5-9 foknál. A napsütést gyorsan vonuló gomolyfelhők zavarhatják, melyekből szórványosan alakulhatnak ki záporok, hózáporok, helyenként jégdarazáporok.

 

Szerdán még többfelé lehet fagyos a reggel, majd napközben egy melegfront érkezik, enyhülés kezdődik.

 

idokep.hu

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló