2022. augusztus 11., Zsuzsanna Tiborc

Mindenki ügye

#zöldfül #vízszint #velencei-tó

Veszélyben a Velencei-tó, de a kormány szerint nincs pénz a megmentésére

Nagy Donát 2021.08.02. 16:15

Vannak fontosabb dolgok is: magyar űrhajós, vadászati kiállítás, motorversenypálya.

A rendkívül alacsony vízszint miatt nagyon nagy szükség lenne a Velencei-tó vizének pótlására, de az erről szóló tervet jelenleg nem tudja támogatni a kormány, erről beszélt Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Narancs cikke szerint.

A normális szinthez képest ugyanis már 80 centiméter hiányzik idén a Velencei-tó vízszintjéből.

A cikk hozzáteszi, hogy a tó vízhiánya nem egyedi eset, 1993-ban és 2005-ben is hasonló volt a helyzet. A politikus hangsúlyozta, a tó vízgyűjtője nagyon kis terület, ezért nagyon érzékeny a csapadékviszonyokra. Az elmúlt években pedig szerinte „félsivatagi” csapadékmennyiség volt a vízgyűjtő területen. Részben ennek tulajdonítható az idén nyár elején tapasztalt tömeges halpusztulás a tavon.

 

Pedig a víz pótlására készítettek egy előterjesztést a kormánynak, és mindenki abban bízott, hogy ezt akár rövidesen elfogadhatják, sőt, a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatta is a javaslatot. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter viszont hiába terjesztette a kormány elé a javaslatot,

a szükséges pénzeszköz olyan nagymértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani.

Tessely elmondása szerint a terv megvalósításához 40 milliárd forintra lenne szükség.

 

A kormány azonban a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, ezért halasztják a beruházást, de az előterjesztést nem utasították el. Így jelenleg nem megoldott a vízpótlás.

 

A cikk megjegyzi, hogy

az elmúlt két év alatt a Velencei-tó vizének 44 százaléka tűnt el.

Néhány napja írtunk róla, hogy 30 milliárd forintot tervez kifizetni a kormány egy magyar űrhajós kilövéséért; az őszre tervezett vadászati kiállítás 70 milliárd, a Hajdúnánásra tervezett MotoGP-pálya pedig 65 milliárd forintunkba fog kerülni.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló