2024. május 23., Dezső

Mindenki ügye

#kormány #lmp #családtámogatás #családi pótlék

Veszélyben a családi pótlék

Csarnó Ákos 2024.01.22. 09:04

Nem árulja el a kormány, mi a terve a családi pótlékkal

 

Nem cáfolta a családi pótlék megszüntetésének tervét a Kulturális és Innovációs Minisztérium – írta meg a Népszava. Csák János egy decemberi parlamenti meghallgatáson arra a felvetésre, hogy mikor várható a 2008 óta nem emelt családi pótlék összegének emelése azt válaszolta: „Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak.”

 

Ungár Péter, az LMP társelnöke írásban kérdezte a minisztert, hogy tervezi-e az Orbán-kormány, hogy megszünteti a családi pótlékot. Választ nem a miniszter, hanem Vitályos Eszter, a minisztérium államtitkára adott. Levelében azt írta, „a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot. A család-és munkaalapú társadalomban hisznek, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája”.

 

Arra nem érkezett válasz, hogy ha az Orbán-kormány tervezi-e megszüntetni a családi pótlékot, mit tett és mit fog tenni az értékállóságának megőrzése érdekében.

A családi pótlék a gyermek születésétől kezdődően addig jár, amíg a gyermek tanulmányokat folytat. A felső életkori határ 20 év. Összege 2008 óta változatlan, 12 200 forinttól 25 900 forintig járhat gyermekenként. Az összeg emelését a kormány nem támogatja, az LMP azonban a növelését javasolja.

 

A családi pótlék alanyi jogon jár, míg a családtámogatási rendszer többi eleme jövedelemhez kötött, a legszegényebb rétegeknek kiemelt fontosságú.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményben egy fél nap után reagált. Kijelentették:  “Családtámogatásokat a Gyurcsány-kormány szüntetett meg. A kormány nem tervezi a családi pótlék megszüntetését, ez egy álhír.”

 

indexkép: Getty Images

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló