2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

#oltási terv #tasz

Végre nyilvánossá vált a kormány oltási terve, amit csaknem egy éve próbáltak eltitkolni

Székely Zoárd 2021.11.12. 10:48

Egymás után indította a pereket a TASZ, most sikerrel jártak.

Sikerült megtörnünk a jeget a kormány következetes titkolózásában és mellébeszélésében: megszereztük az oltási tervet – vagy legalábbis az eddigi legteljesebb dokumentumot az oltás folyamatáról

– írják a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Facebook-oldalán.

 

A bejegyzés arról szól, hogy közel egyévnyi küzdelem után végre nyilvánosságra került a kormány oltási tervének 42 oldalas dokumentuma, amiben leírták, hogy kik kaphatják meg először az oltást, amikor még nem állt rendelkezésre ennyi vakcina, de lényeges információk vannak az ellátórendszer oltási kapacitásairól, valamint a logisztikai és mozgósítási tervről is.

 

Orbán Viktor és Müller Cecília az év elején többször is az oltási tervre hivatkozott, a jogvédő szervezet sorra indította a közérdekűadat-igényléseket, hogy megismerhesse a nyilvánosság ezt a dokumentumot. A TASZ álláspontja szerint egyébként az oltási tervnek közérdekű adatként magától értetődően nyilvánosnak kellene lennie.

Az oltási tervet igényeltük EMMI-től, a Miniszterelnökségtől, a Belügyminisztériumtól, az NNK-tól, valamint a miniszerelnöktől és hivatalától is – mindhiába. Vagy azt válaszolták, hogy nincs náluk az oltási terv, vagy azt a képtelenséget próbálták elhitetni velünk, hogy az oltási terv kivonataként közzétett rövidke szöveg maga az oltási terv

– írja a szervezet.


Ezek után sorra indította a pereket a TASZ, de ezekkel se jártak sikerrel. Mivel csak a kormányzati szereplők nyilatkozatai álltak rendelkezésükre, a jogvédő szervezet nem tudta igazolni, hogy a dokumentum valóban létezik, így a bíróság elutasította a keresetet.

Már ott tartottunk, hogy egyenesen Orbán Viktort kértük tanúként beidéztetni, amikor váratlanul megtört a jég

– fogalmaznak a bejegyzésben.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

A kormány egy áprilisban indított per részeként októberben közölte, hogy a kért dokumentum elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon, az archív dokumentumok között. A TASZ viszont bizonyítani tudja, hogy október 29-ig ennek a dokumentumnak még a nyoma sem volt az oldalon.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló