2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#vasút #sztrájk

Határozatlan ideig tartó vasutassztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők

Nagy Donát 2022.08.26. 10:23

Egy éve nem történt előrelépés a mozdonyvezetők bértárgyalásán, állítja a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A MÁV viszont megalapozatlannak tartja a sztrájkot.

 

A Mozdonyvezetők Szakszervezete szeptember 5-től kezdődően határozatlan idejű sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállítást érintően, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására – olvasható a MOSZ közleményében.

 

Emlékeztettek, a MOSZ még 2021 őszén kollektív munkaügyi vitát indított, majd annak eredménytelensége után idén márciusra sztrájkot hirdetett a követelés teljesítésére, bruttó 546 ezer forint kifizetésére. A MÁV-val folytatott akkori tárgyalások során, az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt kialakult menekültválságra tekintettel, a felek abban állapodtak meg, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete az általa március 10-re meghirdetett sztrájkot nem tartja meg.

Az azóta eltelt időben a munkáltató továbbra sem tett érdemi lépéseket a MOSZ követelésének teljesítése érdekében.

A 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására munkáltatói intézkedés nem történt, ezért a munkabeszüntetést a MÁV-nak is bejelentették– írják.

 

A MÁV már a bejelentés előtt jelezte, megalapozatlannak tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését. A cég szerint a mozdonyvezetők fizetése 2016 óta 60 százalékkal emelkedett, 2022-ben további 10 százalékos emelést kaptak, így a havi átlagkeresetük az ő adataik szerint eléri a 800 ezer forintot.

 

Címlapkép: MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló