2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#kémszoftver #megfigyelési botrány

Washington Post: valóban a magyar állam vásárolta meg az izraeli kémprogramot

Székely Zoárd 2021.07.21. 09:59

A szoftvert fejlesztő cég vizsgálatot indít az ügyben.

Az izraeli NSO Group cég körüli oknyomozásban részt vevő Washington Post külön cikkben foglalta össze a Magyarországot érintő megfigyelési botrány részleteit.

 

Az első bekezdésben kifejtik, hogy a kommunista érában még egymást jelentették fel az emberek a titkosszolgálatnak, ezt a módszert pedig most a technológia váltotta olyan szempontból, hogy a Pegasus nevű szoftverrel mintegy 300 magyar telefonszámot hallgatott le illegálisan a magyar kormány.

 

A lap szerint elsőre hat érintett telefont sikerült átvizsgálni, ezek közül három esetben megtalálták a Pegasus szoftverét, kettőt pedig megkíséreltek megfertőzni a programmal (a hatodik a Central Médiacsoport többségi tulajdonosáé, Varga Zoltáné volt, aki korábban már lecserélte a készülékét).

Az NSO tagadta, hogy közreműködött volna a magyar kormánnyal a telefonos listával kapcsolatban, állításuk szerint csak a kémprogramot (spyware) adták el, de „a megszerzett adatokhoz nincs a cégnek hozzáférése".

Emellett hangsúlyozták, hogy csak olyan célokra értékesítik a Pegasust, mint a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés.

 

A cikk megjelenése után Shalev Hulio, az NSO vezetője jelentkezett a Washington Postnál. Saját bevallása alapján őt is aggasztják a hírek, hogy egyes kormányok nem arra használták a Pegasust, amire eladták nekik,

Ez az ügy aláássa a vásárlókba vetett bizalmunkat. Minden vádat megvizsgálunk, és ha igaznak bizonyulnak, határozott lépéseket fogunk tenni

– mondta a lapnak Hulio.

 

Az NSO a jogszabályok miatt nem árulhatta el, kik vásárolták meg a kémprogramot, ám egy névtelenségét kérő egykori alkalmazott neve felfedése nélkül elárulta,

hogy a magyar kormány is a cég ügyfelei közé tartozott.

A szoftver képes rejtett réseken keresztül (pl. applikációk hibáit kihasználva) behatolni a telefonokba, majd teljesen birtokba venni azt. Így a telefont meghekkelő állam az összes információhoz hozzáfér a készüléken, aminek kameráját és mikrofonját is képes ki-be kapcsolni.

 

A cikk végén felsorolják az érintett személyeket, akiknek a telefonját meghekkelték: újságírókat, aktivistákat, üzletembereket, ügyvédeket. Közülük jó néhányan Simicska Lajoshoz köthetők, aki ugyan egy korábbi munkatársa szerint nem használ okostelefont, ám a fia és az ügyvédje is szerepelnek a listán.

Előfordult, hogy néhány információ, amit kizárólag telefonon beszéltünk meg, valahogy mégis megjelent a sajtóban

– árulta el egy korábbi interjúban Nagy Ajtony Csaba, Simicska ügyvédje.

 

Címlapfotó: Orbán Viktor Facebook

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló