2023. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#erdő #nagy istván #tűzifarendelet #agrárminisztérium #fake news

Fordulat: utasításban tiltotta be a tarvágást a természetvédelmi és Natura2000-es területeken az agrárminiszter

Kovács Dávid 2022.08.16. 17:07

Nagy István miniszteri utasítást adott ki a tűzifarendelet végrehajtásához, majd dobott egy #fakenews-t az erdők miatt huhogóknak. Az ellenzék szerint a rendeletet nem módosítani kell, hanem visszavonni.

 

Noha az eredeti kormányrendelet még engedte, mégsem lehet természetvédelmi vagy Natura 2000-es területen fákat kivágni, derül ki a Nagy István agrárminiszter által kiadott újabb rendeletből, amely a keddi Hivatalos Értesítőben jelent meg.

 

A miniszteri utasítás értelmében nem végezhető tarvágás az állami tulajdonú, „természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben.”

 

Ahogy a 444 cikke megjegyzi, a korábbi rendelet felfüggesztette a természetvédelmi törvénynek azt a részét, ami eddig biztosította volna, hogy a védett természeti területeken zajló fakitermelésnél olyan természetkímélőbb kitermelési módokat kell alkalmazni, mint a fokozatosan felújító vágás vagy a szálalás, vagyis csak kisebb foltokban vágnak ki fákat.

 

Nagy István aztán a Facebook-oldalán is megemlékezett az újabb rendeletről, amellyel "a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket" kívánta cáfolni – a poszt végén még egy #fakenews is eldörren. Ebben és az Agrárminisztérium keddi közleményében rögzíti: az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása.

 

🔔 Miniszteri utasításban cáfoljuk a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket! ☝ ❌ természetvédelmi területen továbbra...

Közzétette: Nagy István – 2022. augusztus 16., kedd

 

A miniszter az állami erdőkre vonatkozó utasításában kitért arra is, hogy a megnövekedett tűzifaigény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni, ez a fafaj ugyanis kitermelés után nyers állapotban is jól használható. Hangsúlyozta, a könnyített szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a 2022-re vonatkozó kitermelési terv végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki.

 

A WWF Magyarország a hírre reagálva közölte: üdvözlik Nagy István miniszteri utasításában szereplő intézkedéseit, azonban továbbra sem egyértelmű, hogy a magánkézben lévő védett és Natura 2000 erdőknek mi lesz a sorsa. Továbbá az sem világos, hogy az erdőfelújítási kötelezettséggel kapcsolatos szabályozást módosítják-e, vagyis marad-e az ökoszisztémákat pusztító inváziós fajok terjedését elősegítő veszélyhelyzeti rendelkezés – teszik hozzá.

 

Úgy vélik, összességében előrelépés az agrárminiszter utasítása, és örülnek, hogy van értelme a társadalmi összefogásnak, Nagy István pedig meghallotta a több mint százezer tiltakozó szavát. "Bízunk abban, hogy a kormány rendeletalkotással is biztosítja a miniszteri utasításban szereplő garanciák érvényesülését minden magyar erdőben" – írják egy keddi bejegyzésükben.

 

A kormányrendelet ellen szerveződött múlt pénteki demonstrációt szervező LMP közben már győzelemként ünnepli a miniszteri utasítást. "A tiltakozások célt értek, megakadályoztuk az őrületet és megvédtük az erdőket" – közölte a párt az Egri Ügyeknek is eljuttatott közleményében.

Két dolgot azonban ne felejtsünk el még most sem! Ne felejtsük el, hogy a kormány magától kivágta volna a védett erdőket: véssük az eszünkbe, hogy a természeti értékeinket nem a Fidesz védi meg, hanem a Fidesztől kell megvédeni a következő években is!  És ne felejtsük el, hogy ezzel még mindig csak a kiinduló ponthoz értünk vissza, miközben a korábbinál sokkal többet kellene tenni az erdők védelme érdekében, ha érdemben lassítani akarjuk a klímaváltozást. 

A párt egyúttal leszögezi: addig nem nyugszanak, ameddig nem módosítgatják és felülírják, hanem visszavonják az eredeti rendeletet, továbbá küzdeni fognak azért, hogy a tilalom ne csak az állami, hanem a magánkézben lévő erdőkre is vonatkozzon, illetve azért is, hogy a védett erdők területe növekedjen, a tarvágások száma pedig csökkenjen. 

 

A Párbeszéd közleményében Szabó Rebeka társelnök hangsúlyozta: a miniszteri utasítás nem írja felül az "erdőgyilkos" kormányrendeletet, ezért pártja annak hatályon kívül helyezését követeli. Karácsony Gergely főpolgármester szintén egyetért abban, hogy a rendeletet nem módosítani kell, hanem visszavonni. Szerinte a kormány belátta a hibáját, és tett egy pici lépést a józan ész irányába.

 

(Címlapkép: Pelsőczy Csaba / Nagy István hivatalos Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló