2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#oroszország #könyv #ukrajna #háború #orosz-ukrán konfliktus #náci

Ukrán történelemkönyveket égetnek az oroszok a "nácitlanítás" jegyében

Kósa András/Azonnali.hu 2022.05.23. 11:54

Ukrajna brit nagykövete számolt be a felháborító esetről.

azonnalipp

Ukrán történelemkönyveket égettek el az oroszok legalább egy esetben az agresszió során – erről közölt egy képet Ukrajna brit nagykövete. Melinda Simmons szerint teszik mindezt a „nácitlanítás jegyében”, csakhogy ez annak éppen az ellenkezője.

 

 

Oroszország részéről régi törekvés, hogy Ukrajna létének legitimitását is kétségbe vonja. Vlagyimir Putyin és több vezető orosz értelmiségi még az agressziót közvetlenül megelőzően beszélt arról, hogy ukrán nép, és ukrán nyelv nem is létezik. (Igaz, maga Putyin néhány éve még "testvéreink"-ként emlegette az ukránokat.)

 

A történelemhamisító, háborút legitimáló érvelés része a "nácitlanítás" is, Putyin szerint az ukrán elnök, a zsidó származására büszke Volodimir Zelenszkij "náci", ezért kellene eltávolítaniuk a hatalomból.

 

A logikai képtelenséget néhány hete Szergej Lavrov azzal próbálta megmagyarázni, hogy egy olasz tévének azt nyilatkozta: maga Hitler is zsidó volt. Ezzel sikerült akkora világbotrányt keltenie, hogy maga Vlagyimir Putyin is bocsánatot kért utólag Izraeltől és a világ zsidóságától.

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló