2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #oltás #pfizer #astrazeneca #sinopharm #időpontfoglalás

Sikerült rendbe hozni az oltási időpontfoglalót – A Pfizer kifogyott, van Sinopharm és AstraZeneca

EÜ/MTI 2021.05.01. 09:08

Lehet megint időpontot kérni, hacsak nem lesz újabb "terheléses támadás".

Pénteken elvileg lehetett volna időpontot kérni a Pfizer-vakcinára is az erre a célra kialakított online rendszerben, de az reggel lehalt, és csak késő estére hozták rendbe. A hivatalos tájékoztatás szerint "terheléses támadás" érte a honlapot (mint a Telex cikke rámutatott: a járvány alatt már hatodjára hivatkozik erre a kormány). A rendszer összeomlása miatt aztán az emberek megrohamozták az oltópontokat, hogy foglalás nélkül is kérjék a Pfizert. Többek között Egerben is kígyózó sorok alakultak ki.

 

A Koronavírus Sajtóközpont közleménye szerint szombat reggeltől újra lehet interneten időpontot foglalni jelenleg Sinopharm és AstraZeneca oltásokra. "Az egynapos pénteki oltásra meghirdetett Pfizer vakcina elfogyott" – tették hozzá.

 

Felhívták a figyelmet, hogy a kórházi oltópontokon minden vakcinából annyit tudnak felkínálni, amennyi épp rendelkezésre áll.  A Magyarországon használt vakcinák mindegyike hatásos és véd a megbetegedés ellen – hangsúlyozták.

astra-mti-vasvári-tamás
AstraZeneca vakcina, oltáshoz előkészítva (Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Azt, hogy egy regisztráció milyen státuszban van, a https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehet ellenőrizni.

A közleményben kiemelték, hogy az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű: a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak, majd kiválaszthatják, melyik napon, hány órakor és melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt - hívták fel a figyelmet. Az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kapnak az érintettek, és a foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

A közleményben kérik, hogy aki szeretne oltást kapni, az mielőbb foglalja le az időpontot, és a lefoglalt időpontban mindenki pontosan jelenjen meg, az oltásra vigye a személyi igazolványát, a TAJ-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást.

 

Egyúttal arra is kérik a regisztráltakat, hogy ha már foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra, akkor jelezzék a háziorvosnak, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló