2021. december 1., Elza

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vakcina #védőoltás #európai unió

Újabb vakcina beszerzéséről kötött szerződést az EU


A Valneva oltóanyaga a kínai vakcinákhoz hasonlóan az elölt vírusos technológián alapul. Az EU 27 millió adagra kötött szerződést 2022-re, a gyártó szerint a vakcinát hozzá lehet igazítani az új vírusvariánsokhoz.

azonnalipp

Az Európai Bizottság ismét koronavírus-vakcina vásárlására kötött szerződést, immár a nyolcadik gyógyszergyártó céggel – közölte szerdán a Bizottság.

Ez a cég a francia Valneva, az általa fejlesztett oltóanyag pedig az évtizedek óta használt, elölt vírusos technológián alapul

– ugyanúgy, ahogy a Magyarországon az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása nélkül használt és gyakran lesajnált kínai oltóanyag.

vakcina-
Kép forrása: Valneva / Twitter

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a Valneva vakcinájának október közepén befejeződött harmadik fázisú klinikai tesztje sikeres volt, az AstraZeneca-hoz hasonló hatékonyságot állapítottak meg nála, amihez kevesebb mellékhatás és nagyobb arányú antitest-termelődés társult.

 

Emelett – mint azt Letoha Tamás kutatóorvos korábban az Azonnalinak kifejtette – a vakcina korábbi tesztelési fázisában az antitestek mellett a hosszútávú immunitást biztosító T-sejtek termelését is kiváltotta. A sikeres tesztek után a Valneva azt is bejelentette, kész elindítani az engedélyeztetési folyamatot az EMA-nál.

 

A Bizottság közleménye szerint a Valnevával kötött szerződés lehetőséget biztosít az összes EU-tagállamnak csaknem 27 millió adag vásárlására 2022-ben.

 

A szerződés tartalmazza azt az opciót is, hogy a cég hozzáigazítása az oltóanyagot az új vírusvariánsokhoz,
valamint lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy 2023-ban további 33 millió adagot rendeljenek.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló