2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#popkultúra #kultúra #film #dűne #sipos zsuzsanna #bafta

Újabb rangos elismerést kapott a Dűne Oscar-jelölt magyar berendezője

Kovács Dávid 2022.03.14. 10:10

Az idei Oscar-jelöltek névsorában is szerepelő Sipos Zsuzsanna egy BAFTA-díjjal gazdagodott.

A Dűne című sci-fi kapta a legtöbb díjat a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján. A díjazottak között van Sipos Zsuzsanna, a film magyar berendezője is.

 

A Dűne – Frank Herbert 1965-ben megjelent regényének adaptációja – tizenegy díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, ebből ötöt el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen.

Ez a film nyerte a legjobb produkciós tervezés díját is, ezzel az elismeréssel Sipos Zsuzsanna díszletberendező és Patrice Vermette látványtervező közös munkáját tüntették ki.

A Dűnének ítélték emellett a legjobb hang (Mac Ruth, Mark Mangini, Doug Hemphill, Theo Green, Ron Bartlett), a legjobb különleges látványeffektusok (Brian Connor, Paul Lambert, Tristan Myles, Gerd Nefzer), a legjobb eredeti filmzene (Hans Zimmer) és a legjobb fényképezés (Greig Fraser) BAFTA-díját is.

 

Az átadás pillanatait itt lehet megnézni:

 

 

A legjobb filmnek járó elismerést ugyanakkor Jane Campion A kutya karmai közt (The Power of the Dog) című westernje kapta, és ő vehette át a legjobb rendezőnek odaítélt díjat is. A legjobb brit film a zsűri döntése alapján Sir Kenneth Branagh Belfast című, önéletrajzi ihletésű, fekete-fehérben forgatott drámája lett.

 

A legjobb férfi főszereplő díját - amelynek jelöltjei között volt Benedict Cumberbatch, A kutya karmai közt főszereplője is - Will Smith (King Richard) kapta. A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Joanna Scanlan (After Love) vehette át.

 

Az MTI összegzése szerint a londoni Royal Albert Hallban tartott gálán a sztárok közül sokan viseltek olyan szalagot, amelyen az ukrán nemzeti lobogó színei látszottak, több résztvevő szóban is tiltakozott Oroszország ukrajnai inváziója ellen.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló