2024. június 15., Jolán Vid

Mindenki ügye

#kormány #ellenzéki összefogás #parlament #háború #orosz-ukrán konfliktus #politikai nyilatkozat

Új fejezet a magyar-ukrán viszonyban, összehozta a kormányt és az ellenzéket a háború

Kósa András/Azonnali.hu 2022.03.10. 15:10

Németh Zsolt szerint a háború miatt új alapokra helyezzük a magyar-ukrán kapcsolatokat. Az ellenzék is támogatja a külügyi bizottság politikai nyilatkozatát.

azonnalipp

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke abban bízik, hogy Ukrajna sokkal gyorsabban csatlakozhat majd az Európai Unióhoz, mint annak idején Magyarország. Erről a parlamentben beszélt Németh annak a politikai nyilatkozatnak a vitájában, amit az Azonnali információi szerint az ellenzéki pártok is támogatnak majd.


Németh Zsolt szerint örvendetes, hogy konszenzus alakult ki a politikai nyilatkozatról, aminek része az is, hogy a magyar kormány nem támogat olyan szankciókat Oroszországgal szemben, ami az Európába irányuló orosz gáz- és olajszállításokat érintené.

 

A fideszes politikus szerint az EU, a NATO és a V4-ek is egységesek abban, hogy kiállnak Ukrajna mellett és elítélik az orosz agressziót, még ha „hangsúlybeli különbségek vannak is a magyar vagy a lengyel megközelítés között”.

 

A nyilatkozat egyébként többek között arról szól, hogy

 

– „elítéljük Oroszország katonai beavatkozását, és kiállunk Ukrajna szuverenitása, illetve területi épségének sérthetetlensége mellett”.

 

– „Magyarország alapvető célja a béke és a területén élő emberek biztonságának védelme. Történelmünk tapasztalatai alapján jelentjük ki: ebből a háborúból hazánknak ki kell maradnia, senkinek sem engedhetjük meg, hogy ebbe belesodorjon bennünket. Különösen veszélyesnek és felelőtlennek ítéljük azokat a követeléseket, amelyek magyar katonák, illetve fegyverek küldését sürgetik a háborús térségbe.”

 

– „Nemcsak felelőtlennek, de embertelennek és a nemzeti érdekekkel szembenállónak is tartjuk, ezért határozottan visszautasítjuk és elítéljük azokat a megengedhetetlen minősítéseket, amelyek egyesek részéről a kárpátaljai magyarokat érték, biztonságukat is veszélyeztetve. Senki nem engedheti meg magának, hogy – pillanatnyi politikai érdekeitől vezettetve – az orosz‒ukrán konfliktus esetleges áldozatává tegyen szülőföldjükhöz ragaszkodó magyar embereket!”
„A Kárpátalján élő őshonos magyar közösség tagjai lojális és hűséges polgárai Ukrajnának, hozzájárulva annak jólétéhez és sokszínűségéhez, ezért az ország összes többi polgárához hasonlóan természetes és jogos elvárást támasztanak államuk felé jogaik maradéktalan tiszteletben tartása iránt.”

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

Indexkép forrása: pikrepo.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló