2021. november 29., Taksony

Mindenki ügye

#katasztrófavédelem #tűzoltók #másodállás

A magyar tűzoltók túlnyomó többsége vállal másodállást is a szakszervezetük szerint

Barna Benedek 2021.06.29. 14:28

Maszekolnak, mert a fizetésükből nem tudják eltartani a családjukat. Az egyik érdekvédelmi vezető a túlóradíjukat egyenesen megalázónak nevezte.

A Népszava a napokban írta meg, hogy a nagyjából 8 ezer magyar tűzoltó közül a Belügyminisztérium adatai alapján legalább minden másodiknak lehet másodállása.

 

Vári Tamás, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) egyik társelnöke a lapnak azt nyilatkozta, hogy ebben a körben

160-170 ezer forintos nettó fizetések vannak, amiből nem lehet eltartani egy családot, ezért kényszerülnek arra a kollégák, hogy szabadnapjaikon kiegészítsék a jövedelmüket.

Az ETSZ másik vezetője, Antalfi Zsolt ugyanakkor azt is elmondta, hogy a maszek munkák aránya valójában magasabb lehet, mert nem mindenki kér engedélyt, ha elmegy néhány alkalommal egy építkezésre, fát vágni vagy gyümölcsöt szedni

 

Egy másik érdekvédelmi szervezet, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Salamon László pedig most az ATV Start műsorában úgy nyilatkozott:

az állomány 90 százaléka biztosan másodállast vállal

Ennek elmondása szerint két oka is van: bizonyos esetekben szakmával, végzettséggel rendelkező férfiak is beállnak tűzoltónak, de emellett a fizetés sem elegendő egy család fenntartására. Ezt a helyzetet az elnök egy két végén égetett gyertyához hasonlította, hiszen – mint mondta – végtelenül stresszes és megterhelő a hivatásuk, a másik oldalon pedig ott van az aggodalom az anyagiak miatt. 

 

Salamon László szerint amennyiben túlórára kerül sor, a tűzoltók bruttó bére 800 forintra jön ki óránként, ami megalázó is lehet, hiszen már a diákok is megkeresnek óránként 1000-1200 forintot. Erre az lenne a megoldás, ha mindenféleképpen megemelnék, vagy megdupláznák a távolléti díjat – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

 

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló