2021. december 1., Elza

Mindenki ügye

#fizetés #munkabér

Tudod, mennyivel keres kevesebbet egy nő ugyanannyi munkával? Megdöbbentő számok!


Kattints, és megtudhatod az adatot, amire nem lehetünk büszkék. Férfiként különösen nem.

 

Az MTI által ma publikált statisztika szerint a 2019-es uniós női bérhátrány (vagyis amennyivel egy nő kevesebbet keres férfi kollégáinál) bruttó órabérben 14, 1 százalék.

 

Hazánk jóval rosszabbul áll az európai átlagnál: 18, 2 százalékkal marad el a nők fizetése a férfiakétól. Mondhatnánk, hogy Bulgária (14, 1 százalék), Ciprus (10, 1 százalék) vagy Románia (3, 3 százalék) is megelőz bennünket. 

 

Csakhogy Németországban (19, 2) és Ausztriában (19, 9) még nagyobb a bérhátrány. Persze nagyon nem mindegy, hogy mennyiből keres az ember ennyivel vagy annyival kevesebbet.

 

Egy bolgár vagy román nő valószínűleg szívesen cserélné fizetését osztrák vagy német társa bérhátrányosabb jövedelmére.

bérek-tábla

Az mindenesetre tanulságos, hogy a korábbi (még 2017-es adatokat is tartalmazó) felmérésben Magyarország 12. 2 százalékkal még jobb eredményt tudott felmutatni a 14, 1 százalékos uniós átlagnál, azóta viszont a mutatóink (a magát család-, és nőbarátnak beállítani próbáló kormány idején) drámaian romlottak. 

 

Érdekes a sereghajtó és éltanuló országok kiléte is. Luxemburg közelíti meg legjobban az esélyegyenlőséget: itt a nők bérhátránya csupán 1, 3 százalék. Kiugróan magas - 21, 7 százalék - viszont a különbség  nyelvrokonainknál, Észtországban.

 

21, 2 százalékkal Lettország a második, a Baltikum becsületét e téren Litvánia menti az uniós átlagnál jobb 13, 3 százalékkal.  

 

Kérdés, hogyan befolyásolta a bérhátrány-adatokat a koronavírus, szóval érdekes lesz ránézni majd a 2020-as adatokra is, ha lesznek ilyenek.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Indexfotó: pixabay.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló