2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#usa #donald trump #joe biden #elnök #capitolium

Trump utolsó elnöki beszédében már nem uszított, előtte 73 embernek adott kegyelmet

EÜ/MTI/ugytudjuk.hu 2021.01.20. 08:38

Nincs több akadálya a békés hatalomátadásnak, végül utolsó hivatali napján az elnök is elítélte a Capitolium ostromát. Megússza a börtönt Trump két csalásért eljárás alatt álló, egykori bizalmasa, valamint két amerikai rapper is.

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.
    

"Befejezve hivatali időmet az Egyesült államok 45. elnökeként büszkén állok önök előtt amiatt, amit közösen elértünk" - mondta Trump a helyi idő szerint kedd délután közzétett, előre rögzített videoüzenetben. A büszkeségre okot adó vívmányok között említette az elnök a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, a gazdaság neki köszönhető fellendülését, a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését, Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálását, amelyet az ő kormánya hozott tető alá.
    

"Új életre keltettük a szövetségeinket és felsorakoztattuk a világ nemzeteit Kínával szemben, ahogy senki korábban" - mondta. "Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én vagyok az első elnök, aki nem indított új háborút" - tette hozzá. Kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus járvány idején.

dnald-trump-mti
Donald Trump

 

"Ezen a héten új kormányt iktatunk be, és imádkozunk, hogy sikerüljön neki Amerikát biztonságban és jómódban megtartani" - mondta videobeszédében Trump. "A legjobb kívánságainkat küldjük és szerencsét is kívánunk nekik" - tette hozzá.

 

A távozó elnök említést tett a szövetségi törvényhozás épületének január 6-ai ostromáról is, amely miatt a képviselőház másodszor is alkotmányos felelősségre vonási eljárást indított ellene, kijelentve, hogy "a Capitoliumunk elleni támadás minden amerikait elborzasztott. A politikai erőszak támadás minden ellen, amit mi mint amerikaiak becsben tartunk. Ezt sohasem szabad eltűrni" - hangoztatta.
    

"Most, hogy arra készülök, szerda délben átadjam a hatalmat egy új kormánynak, azt akarom, tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet" - mondta Trump. "Hűséges és örömteli szívvel, és bizakodással távozom erről a magasztos helyről és azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy hazánk és gyermekeink számára a legjobb még előttünk van" tette hozzá.
    

Trump búcsúbeszédével szinte egy időben érkezett Washingtonba Joe Biden és leendő alelnöke, Kamala Harris, hogy részt vegyenek a szerdai beiktatáson. Az ünnepélyes eseményen Donald Trump nem lesz ott, még a ceremónia előtt floridai birtokára, Mar-a-Lagóba távozik szűk környezetével.

 

Eközben a brit Guardian arról írt, hogy összesen 73 ember részesült kegyelemben Donald Trump utolsó elnökként töltött napján, köztük Steve Bannon, a Breitbart korábbi főszerkesztője, és Trump korábbi vezető tanácsadója is. Bannon csalás miatt nyomoztak, mivel a Trump által megálmodott mexikói határfalra beszedett egy csomó támogatást emberektől, ez azonban sosem épült végül meg. A vádak szerint Bannon egymillió dollárt sikkasztott el az adományokból.

steve bannon
Steve Bannon

 

Trump nem lacafacázott, kegyelmet adott Elliot Broidynak, aki Trump kampányának gyűjtött pénzt, majd kiderült: azért lobbizott, hogy az USA ne vizsgálódjon egy malajziai csalási ügyben, és hogy deportáljon egy kínai milliárdost. A másik 72 kegyelem között ott van két rapper, Lil Wayne és Kodak Black, akik fegyverrel való visszaélés miatt néztek szembe vádakkal, valamint Kwame Kilpatrick volt detroiti polgármester, aki korrupció miatt 28 éves börtönbüntetését tölti.

 

Úgy tűnik azonban, hogy Trump végül saját magának és családjának nem adott elnöki kegyelmet. A kegyelem a szövetségi ügyekben érvényes, az egyes államok viszont még megvádolhatják és el is ítélhetik a hatáskörükbe tartozó ügyekkel.

 

via ugytudjuk.hu

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló