2023. március 22., Beáta Izolda

Mindenki ügye

#korrupció #korrupció érzékelési index #transparency international

Történelmi mélyponton van Magyarország korrupciós értékelési indexe

Székely Zoárd 2022.01.25. 10:09

Mi vagyunk az EU második legkorruptabb tagállama.

Világszerte megtorpant a korrupció csökkenésének korábban megfigyelhető trendje – derül ki a Transparency International mai jelentéséből. A 2021-es korrupciós észlelési index (CPI) alapján az Európai Unió továbbra is a „legtisztább" régió a világban, de a fejlődés elakadt, és a visszaesés jelei mutatkoznak.

A felmérésből kiderül, hogy Nyugat-Európában és az Európai Unióban az országok 84 százalékában a korrupciós helyzet romlott vagy csak alig javult az elmúlt 10 évben.

A nemzetközi szervezet évről évre kiszámolja az országok Korrupció Érzékelési Indexét 13 különböző felmérés segítségével. Az államokat 0-tól 100-ig terjedő skálán pontozzák, ahol a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb korrupciót.

Magyarország 2021-ben 43 pontot kapott, ami eggyel rosszabb az előző évi adatnál, ezzel pedig történelmi mélypontjára süllyedt Magyarország korrupciós értékelési indexe.

Az Európai Unióban csak Bulgária teljesít rosszabbul, 42 ponttal. 180 ország közül a 73. helyen állunk, Bulgária a 78.

 

A Transparency 1995 óta méri a Korrupció Érzékelési Indexet, Magyarország még egyszer sem kapott ilyen kevés pontot. Története legrosszabb értékelését kapta Svájc (84), Hollandia (82), Belgium (73), Szlovénia (57), Lengyelország (56) és Ciprus (53) is.

 

Az összefoglalóban Luxemburg, Lengyelország és Ciprus mellett Magyarországot is kiemelték mint olyan európai államot, ahol jelentősen romlott a korrupciós helyzet 2012 óta. A Transparency szerint a magyar kormány kihasználta a járványhelyzetet, hogy még jobban megszilárdítsa hatalmát, és korlátozza a szabadságjogokat, különösen a véleménynyilvánítás szabadságát és a médiaszabadságot.

 

A jelentés külön kiemeli, hogy az olyan országok, mint Lengyelország (56) és Magyarország (43), visszaestek a szabad véleménynyilvánítás területén. Mások, amelyek még magas (tehát jó) értékelést kapnak, mint Németország (80), az Egyesült Királyság (78) és Ausztria (74), komoly korrupciós botrányokkal néztek szembe.

 

 

Címlapfotó: Shutterstock

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló