2021. június 13., Antal Anett

Mindenki ügye

#környezetszennyezés #föld #zöld hírek #túlfogyasztás napja

Több mint kétszer annyit fogyaszt Magyarország, mint amennyit a Föld elbírna

Székely Zoárd 2021.06.08. 08:16

Idén június 8-ra esik a magyar túlfogyasztás napja. Ez arra utal, hogy ha a bolygón mindenki úgy élne, mint a hazai háztartások, akkor kevesebb, mint fél év alatt elfogynának a Föld egy évre szánt erőforrásai – írja a Greenfo.

 

A Magyar Nemzeti Bank elkötelezetten támogatja a környezeti fenntarthatóságot. Saját ökológiai lábnyomának csökkentése mellett 2019-ben elindította Zöld Programját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények számára kedvező szabályozási környezetet kíván biztosítani a fenntartható működés elősegítéséhez és a zöld pénzügyi termékek bevezetéséhez.

 

A jegybank emellett a hazai lakosságot célzó pénzügyi ismeretterjesztésben és a tudatos fogyasztói szemléletformálásban is aktív szerepet vállal. Ezért indította útjára az MNB tavaly év végén a Családi Zöld Pénzügyek programját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzügyek tudatos kezelése a környezet szolgálatába is állítható.

 

Ennek egyik alapköve az egyéni ökológiai lábnyom megismerése és mérséklése. A Global Footprint Network (Globális Ökolábnyom Hálózat) minden évben kiszámolja, hogy mennyi az emberek átlagfogyasztása és a Föld átlagos eltartóképessége, valamint megállapítja a globális túlfogyasztás napját, amikor a fenntarthatóság szempontjából számított, egy évre elegendő erőforrások már elfogynak A magyar átlagfogyasztással számolva ez a dátum idén június 8-án jönne el.

Vagyis, ha mindenki olyan életmódot folytatna, mint egy átlagos magyar háztartás, akkor kevesebb, mint 6 hónap alatt elfogynának az egy évre szánt erőforrások.

Más szóval jelenleg több mint 2 Földre – pontosan 2,3 Földre – lenne szükség a magyar lakosság életmódjának fenntartásához.

 

Az egy főre jutó globális átlagfogyasztás mértéke szerint az emberiségnek jelenleg 1,7 Földre lenne szüksége. A magyarok fogyasztása tehát a globális átlagfogyasztás mértékét meghaladja.

 

Idén a globális túllövés napja július 29-e lesz.

 

De nem csak mi magyarok élünk „nagy lábon”. Az élen évek óta Quatar áll, 9,2 Földnyi átlagfogyasztással, őt követik a luxemburgiak 8 Földnyivel, a többi ország átlagfogyasztása 6 Föld alatt van. Az Európai Unió országaiban a lakosság átlagos lábnyoma 2,9 Földnyi. Mindössze 53 ország „fér bele” az 1 Föld által nyújtott lehetőségek kereteibe. A legkisebb egy főre jutó ökológiai lábnyomot Eritrea polgárai képviselik 0,3 Földdel, őket követi többek között Jemen, Haiti vagy Afganisztán 0,4 Föld átlagfogyasztással.

 

 

Címlapfotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló