2024. június 24., Iván

Mindenki ügye

#orbán viktor #fizetés #béremelés

Orbán Viktor több mint 600 ezer forinttal megemelte a miniszterek fizetését

Barna Benedek 2022.07.15. 16:36

33 százalékos fizetésemelést kaptak a kormánytagok.

 

Orbán Viktor jelentősen megemelte a miniszterek fizetését: az eddigi 1,9 millió forint helyett az új kormány hivatalba lépése óta már több mint 2,6 millió forintot keresnek – írta meg az rtl.hu.

 

Júniusban több mint duplájára (3,5 millióra) emelték a miniszterelnöki fizetést, és az ezt a változtatást tartalmazó salátatörvénnyel egyúttal eltörölték a politikai felsővezetők – vagyis a miniszterek, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak – fizetési plafonját, és lehetővé tették, hogy a kormányfő saját hatáskörben dönthessen a járandóságukról.

 

A héten a 24.hu írta meg, hogy Orbán Viktor, az állmatitkárok fizetését addigi 1,75 milllió forintról 1,9 millióra emelte, és – mint azt az RTL kiszúrta – most a kormány oldalára a napokban (visszadátumozva) feltöltött dokumentumok szerint az előző kormányban (az 5 millió forintot kereső Süli János és Mager Andrea kivételével) havonta bruttó 1.979.400 forintot kaptak a miniszterek a munkájukért.

Május 25-től viszont 2.632.800 forintra nőtt a fizetésük. Az előző kormányban is dolgozó minisztereknek így 653.400 forintos emelést kaptak. Ez 33 százalékos emelés, 

ami pedig jóval meghaladja az éves inflációt és az átlagkereset növekedését is.

 

Most is ketten keresnek a miniszterek közül bruttó 5-5 millió forintot: egyikük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a másik pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter.

kormány-
Az ötödik Orbán-kormány tagjai (Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

 

Az RTL cikke arra is rámutat, hogy

a kormány tagjai közül Semjén Zsolt, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály a parlamentnek is tagjai. Ők országgyűlési képviselőként további bruttó 1 316 400 forintot kapnak, így a havi bruttó jövedelmük közel négymillió forint.

Az előző heti Kormányinfón egyébként Gulyás Gergely arról beszélt a politikai felsővezetők bére kapcsán, hogy eddig is a miniszterelnök döntött a kormánytagok fizetéséről, és ő 2018 óta következetesen az előző évi átlagbér hatszorosában határozza meg azt. A most meghatározott fizetés ennek megfelel, mert a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly bruttó 438 814 forint volt az átlagkereset az országban. Azonban – mint azt az RTL cikke megjegyzi – az előző években azonban nem emelték a miniszterek fizetését (legutóbb 2019-ben változott, akkor 1,7 millió forintról nőtt 1,9 millióra forintra).

 

A hír kapcsán a HVG megyjegyzi, hogy Orbán Viktor nemrég, a július 1-jei Kossuth rádiós beszélgetésében – nem sokkal azután, hogy megemelték a fizetését – arról beszélt, hogy "nem most van itt az ideje annak, hogy előre tudjuk lépni egyet vagy kettőt, mondjuk fejlesztésekben, vagy akár bérkérdésben, most annak van itt az ideje, hogy megvédjük, amit elértünk".

 

(Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló