2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#sütőolaj #mol #zöld hírek

Több mint 2,8 millió liter sütőolajat gyűjtött be a Mol egy évtized alatt

Papp László Tamás 2021.12.22. 07:41

Ez összesen 2561 tonnát nyom.

A sütőolajból bioüzemanyag készül, a kezdeményezés tehát illeszkedik a vállalat hosszú távú stratégiájához – közölte a társaság az MTI-vel.

 

A használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, majd tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe. Az itt készült terméket a Mol százhalombattai finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A sütőolajat az üzemi konyhákról és éttermekből szervezetten szállítják el, míg a háztartások országszerte több mint 350 töltőállomáson adhatják le azt.

Az eddigi adatok szerint messze a legtöbb sütőolaj Budapestről és Pest megyében gyűlt össze, csaknem 1055 tonna az elmúlt 10 évben. Ezt követi Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye 110 tonnát meghaladó mennyiséggel, további 6 megyében pedig 100 tonnánál több gyűlt össze – tették hozzá.

 

A háztartások az év végén különösen sok étolajat használnak, a Mol ezért is hangsúlyozza a begyűjtés jelentőségét.

 

Csatornába öntve a sütőolaj nagy károkat okoz, a természetbe jutva pedig ezer liter vizet is elszennyezhet egy cseppje a közlemény szerint.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Címlapfotó: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló