2024. június 23., Zoltán

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány

Több mint 1700-an kórházban elkapott koronavírus-fertőzésbe haltak bele 2020-ban itthon

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.04.25. 17:49

Majdnem tízezer magyar kórházban kapta el a Covidot a járvány első évében, közülük minden hatodik meghalt.

 

A Társaság a Szabadságjogokért még 2021 őszén fordult az NNK-hoz, hogy napvilágot láthassanak az előző évekre vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik. Érdemi választ nem kaptak a megkeresésre, végül pert indítottak az adatokért, ennek hatására varázsütésszerűen megjelentek a kért jelentések az NNK oldalán (a 2019-es kórházi fertőzéses jelentés innen elérhető, a 2020-as pedig innen). Ennek köszönhetően most először képet kaphatunk arról, hogy mi zajlott a kórházakban a koronavírus-járvány alatt.

 

Az adatokból aztán kiderül, hogy

2020-ban a kórházi járványok 79%-át a koronavírus okozta, tehát az emberek ott kapták el a betegséget, ahova gyógyulni mentek, ami összesen majdnem tízezer embert érint.

A jelenlegi jogszabályok szerint az NNK-nak november elsejéig kellene közzé tennie a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseit. Ám ez a 2019-es és a 2020-as években nem történt meg, a TASZ 2021. november 8-án adatigénnyel fordult Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz. Az NNK viszont nem pótolta az elmaradást, az adatigénylés határidejének lejártáig pedig nem válaszoltak.

Felháborító, hogy egy olyan adatkérésre, amelyben nem ősrégi, vagy nagyszámú iratot kérünk, hanem egyetlen (elvileg) kész dokumentum e-mailben történő megosztását, 90 napot kellett várni arra, hogy aztán válaszra se méltassanak. A tisztifőorvos a határidők hosszabbításának indokaként az NNK alapító okiratában foglalt feladataira, többek között a járványügyi tevékenységére és a koronavírus elleni védekezésre hivatkozott, csakhogy a jelentések elkészítése is az NNK feladata, amelyre jogszabály kötelezi őket. A jóhiszeműség azért is kérdéses, mert – ahogy azt számos adaigénylésünk kapcsán korábban is bemutattuk –, az NNK sablonválaszai pontosan a határidő utolsó napján, délután 4 óra körülre vannak időzítve.

írják a TASZ oldalán.

 

A nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő el is hunyt, vagyis

minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott fertőzésbe. 

A nem koronavírus okozta megbetegdések a 2019-es adatokhoz képest nem változtak, az összes kórházi járvány 79 százalékát a koronavírus okozta.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Indexfotó: Balogh Zoltán / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló