2023. szeptember 26., Jusztina

Mindenki ügye

Több mint 1400 pedagógus hiányzik a magyar közoktatásból a tanévkezdés előtt

2019.11.30. 00:00

Ennyi betöltetlen állást hirdetnek a közigazgatási gyűjtőoldalon.

 

Több mint ezer tanár és közel 450 tanító hiányzik a közoktatásból mindössze másfél héttel az iskolakezdés előtt, ennyi pedagógusi állást hirdetnek a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldal adatai alapján - vette észre a portfolio.hu. A hírportál 257 találatot kapott az oldalon a "bármely szakos” kifejezésre, 45 közoktatási intézményben keresnek például matematika-bármely szakos tanárt, 27 iskolában testnevelés-bármely szakos tanárt, és nagy az igény az angol tanárok iránt is.

 

A betöltetlen állások alapján leginkább matematika, kémia és fizika szakos pedagógusokra lenne szükség, de sok intézmény venne fel azonnal testnevelő tanárt is. Korántsem csak az állami oktatás küzd tanárhiánnyal, a magániskolák is rengeteg embert keresnek.

 

 

Ameddig nem növelik a pedagógusok bérét, nem emelik a pálya presztízsét, nem csökkentik a terhelést, az óraszámokat, ez a pálya nem lesz vonzó – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a portálnak. Hozzátette, a pedagógusok "kizsigereltek", óriási munkaterhek mellett rendkívül keveset keresnek, ami a presztízsük zuhanásához vezet. Szerinte megalázó, hogy a pedagógusok fizetésének vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér. Jelentős béremelkedés lehetne, ha ez megváltozna, és a mindenkori, aktuális minimálbérhez igazítanák a tanárok fizetését.

 

"Immár hatodik éve, hogy a minimálbér és a vetítési alap elvált egymástól. Utóbbi maradt a 2014-es 101 500 forintos szinten, míg a minimálbér 2020-ban 161 ezer forintra nőtt. Ennek hátrányos következményeként egy gyakornok most havi bruttó 210 600 forintot keres, míg főiskolai végzettséggel és 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok 219 240 forintot, az egyetemi végzettségű szakemberek pedig 243 600 forintot kapnak." - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

 

Mégsem kell betartani az egri iskolákban a másfél méteres távolságot a gyerekeknek

A minisztérium szerint ők egyáltalán nem utasítottak erre. A sajtóban elterjedt téves információval szemben az iskoláknak kiküldött protokoll szerint a tanórákon nem előírás a 1,5 méteres védőtávolság megtartása - írta pénteki közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Hozzátették, hogy az egy osztályba járó gyermekek akkor is szoros kontaktusba kerülnek egymással, ha a padok között biztosított a nagyobb távolság.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló