2021. május 14., Bonifác

Mindenki ügye

#madárinfluenza #pulyka #baromfi #mezőgazdaság

Ismét felbukkant a madárinfluenza itthon, több mint 11 ezer szárnyast kellett leölni miatta

MTI 2021.04.13. 17:38

Vizsgálják a betegség megjelenésének okait.

Madárinfluenza-fertőzést igazoltak Hajdú-Bihar megyében, egy nádudvari tenyészpulyka-állományban, ahol 11.769 állat leölését rendelték el az állategészségügyi szakemberekközölte kedden a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

A járvány gyanúja hétvégén jelentkezett az állományban, ahol nőtt az elhullás és csökkent a baromfik takarmány- és vízfogyasztása, valamint a tojástermelésük.

 

A hatóság megtette a további intézkedéseket is, így a védő- és megfigyelési körzet kijelölését. A betegség megjelenésének okait a járványügyi nyomozás tárhatja fel – írta a Nébih.

 

A betegségben nem érintett baromfiállományokban csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával lehet a fertőzés kockázatát a minimálisra csökkenteni – figyelmeztet a hivatal. Fontos a baromfik zárt térben tartása, illetve a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. Fokozottan kell ügyelni a személy- és járműforgalomra, a takarmányszállító járművek folyamatos fertőtlenítésére – sorolták.

pexels-ashish-sharma-917595
Indexfotó: pexels.com (Képünk illusztráció)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló