2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#orbán viktor #miniszterelnök #kossuth rádió

Tizenvalahány éve nyomom az ipart! Ütős mondatok Orbán Viktortól péntek reggelre

ugytudjuk.hu 2021.01.22. 08:41

Felkészült a világ megszakértésére a Miniszterelnök Úr szájából?

Szokásos péntek reggeli rádió interjúját adta ma Orbán Viktor. Elsősorban a vakcináról és annak beszerzéséről tájékoztatott a miniszterelnök. Orbán elmondta, hogy a csütörtöki EU-csúcstalálkozón is ez volt a fő téma. Mielőtt a tárgyalás eredményére kitért volna, elmondta, hogy: “Tizenvalahány éve nyomom az ipart.” Majd kitért rá, hogy végül arra jutottak, a Nagy-Britanniában használt AstraZeneca és az orosz vakcina is megkapta az engedélyt. Jelenleg pedig azt vizsgálják, hogy a kínai vakcina alkalmas-e az Unióban is a tömeges oltásra. 

 

Hogy hiba volt-e az, hogy az EU közösen tárgyalt a gyártókkal vagy a tagállamoknak egyesével kellett volna ezt megtenni, majd a járvány után megtárgyaljuk - mondta Orbán. A politikus a vakcinákkal kapcsolatban azt mondta: "Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér csak fogja meg az egeret." Majd hozzátette, hogy Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter ma már Oroszországban tárgyal a vakcinabeszerzésről.

 

"A magyaroknak nem magyarázatra van szükségük, hanem vakcinára. Az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú" - szögezte le a kormányfő.

orban-viktor-kossuth-radio-interju-mti-szigetváry-zsolt

Orbán a korlátozások megszüntetésével kapcsolatban konkrét dátumot nem mondott, de azt kiemelte, hogy új időszámítás csakis akkor kezdődhet és akkor térhet vissza az élet a régi kerékvágásba, ha az egészségügyi dolgozók, a szociális otthonban lévők, a 60 év feletti krónikus beteg már mind be lesznek oltva. Ez közel 1 millió 700 ezer lakost jelent. Ezután jönnek majd a védekezés egyéb szereplői, és azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Azt egyelőre nem tudják, még mi lesz az érettségizőkkel. Lehet, hogy előreveszik a diákokat is. Orbán arra kért mindenkit, hogy amíg nincs feloldás, a lakosság fogadja el a korlátozásokat. 

 

Kérdésre a miniszterelnök elmondta, hogy a február 8-án lejáró különleges jogrendet két hétre egészen biztos, hogy meg fogják hosszabbítani. Ezután kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, ahol a folytatásról már a képviselők fognak dönteni. 

 

– Megemeltük a kórházi orvosok bérét és ápolók bérét is - folytatta Orbán. Majd hozzátette, hogy a Magyar Orvosi Kamara tanácsára folytatják a béremelést a háziorvosok és a fogorvosok körében. A miniszterelnök kitért arra, hogy 4-500 háziorvosi praxis betöltetlen jelenleg. Ennek enyhítésére, azok a háziorvosok, akik praxisközösségbe hajlandók tömörülni, a bérük 80 százalékával emelt fizetés kapnak, azok pedig, akik nem, 30 százalékos emelésre számíthatnak. 

 

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan Orbán arról beszélt, "fontos, hogy a magyar nyelvet hajlékony állapotban tartsuk". Kitért arra, hogy ebben a ciklusban ezzel nem tudtak sokat foglalkozni, de ígéri, hogy a következő ciklusban ez fontos ügy lesz számukra. 

 

via ugytudjuk.hu

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló