2023. december 3., Ferenc Olívia

Mindenki ügye

#oroszország #moldova #háború #invázió #transznyitria

The Times: Moszkvának már kész terve van Moldova megtámadására is


Az ukránok szerint ugyanaz lehet a forgatókönyv, mint Donbász esetében volt.

azonnalipp

Ukrán titkosszolgálati információkra hivatkozva azt írja a brit The Times, hogy a Kreml hamarosan megtámadhatja Moldovai Köztársaságot, és erre már számos jel utal.

 

A lap azt írja, hogy a Kremlnek már konkrét tervei lehetnek az invázióra, és amennyiben ez megtörténik,

a február 24-én Ukrajna ellen elindított háború előtti foragókönyvet követheti Moszkva Moldova esetében is.

Mint ismert, február 21-én Moszkva először elismerte a két szakadár népköztársaságot, majd az újonnan elfogadott „országok” kérésére katonákat küldtek a térségbe – a lap szerint a Transznyisztriai Népköztársaság esetében is hasonló koreográfia várható.

Úgy hisszük, megszületett már a döntés. Moldova sorsa nagyon fontos. Ha az oroszok ott átveszik a hatalmat, könnyű célponttá válunk katonai szempontból, és Ukrajna szempontjából ez egzisztenciális fenyegetés lesz

– nyilatkozták titkosszolgálati források.

lenin-tiraszpol
Lenin-szobor a moldovai szakadár állam, Transznyisztria fővárosában, Tiraszpolban (Fotó: Adam Jones / Wikimedia Commons)

Az ukrán UNIAN hírcsatorna szerint az ukrán védelmi minisztérium az április 25-i tiraszpoli robbanásokat orosz provokációnak tartja, amelyekre hivatkozva diverziót kelthetnek, és esetlegesen megalapozhatják a helyben levő békefenntartók számának megnövelését is.

 

Azelőtt, a „speciális katonai műveletek” második szakaszában az orosz védelmi minisztérium jelentette be, hogy Donbász elfoglalásával szeretnének egy folyósót létrehozni a 2014-ben elcsatolt Krím és az újonnan megszállt területek között, valamint az olyan területek között, ahol az oroszok veszélyben lehetnek. 

 

Április 24-én az ukrán titkosszolgálatok azt állították, megakadályoztak egy Transznyisztria elleni orosz rakétatámadást. Május elseje előtt pedig az hírlett a régióban, hogy Moszkva a munkások ünnepén fog diverziót kelteni, sokan mentek át azért inkább Ukrajnába.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló