2021. december 1., Elza

Mindenki ügye

#fidesz #kongresszus #orbán viktor

Tét nélkül: a küldöttek csaknem negyede el sem ment a Fidesz-kongresszusra

Nagy Donát 2021.11.18. 08:58

Az ott lévők közül sem szavazott végül mindenki.

1472 küldött érkezik több mint 800 településről az ország minden pontjáról

– tájékoztatta Hollik István, a Fidesz kommunikációs vezetője az MTI-t a vasárnapi tisztújítás előtt.

 

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője, aki a kongresszus szünetében a helyszínen nyilatkozott a Hír TV-nek, szintén közel 1500 jelenlévő küldöttről beszélt, amikor erődemonstrációnak minősítette a rendezvényt,írja a Népszava.

 

A pártelnöki tisztségért ismét kihívó nélküli induló Orbán Viktor végül 1061 szavazatot kapott. Összehasonlításul: 2019 őszén, a Fidesz előző tisztújításakor ugyanőt 1406 szavazattal választották meg pártelnöknek. A vasárnapi kongresszuson sem a résztvevő küldöttek, sem az esetleges tartózkodások vagy ellenszavazatok számáról nem hangzott el semmiféle bejelentés.

5f178ad007a3de87171de77bb8580b94
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Többszöri próbálkozás után a Népszava az alábbi választ kapta a Fidesz sajtóosztályától:

„A tisztújító kongresszuson 1120 küldött vett részt. 1070 küldött szavazott, ami a korábbi szavazások arányával megegyezik. Az elnök 1061 szavazatot kapott, de nem volt tartózkodás és ellenszavazat.”

Kizárásos alapon ebből a lap arra következtetett, hogy 9 szavazat érvénytelen volt. A Hollik István és a Fidesz sajtóosztálya által közölt adatok összevetéséből az olvasható ki, hogy

352-en nem jelentek meg a tisztújításon.

Tehát a küldöttek mintegy 24 százaléka – csaknem negyede – hiányzott a kongresszusról, ráadásul a megjelentek közül 50-en nem szavaztak.

Csupán feltételezéseink lehetnek arról, hogy a küldöttek jelentős része miért nem ment el a tisztújításra. A kongresszuson sem vita, sem jelöltek közötti verseny nem volt, a küldöttek (ezúttal is) biodíszletként szolgáltak. Kevéssé valószínű azonban, hogy a távol maradóknak a rájuk osztott passzív szerepből lett elegük. Előfordulhatnak egészen másfajta magyarázatok is – teszik hozzá.

 

Hollik István hangsúlyozta ugyanis, hogy a kongresszuson minden járványügyi szabályt betartanak, a résztevők közül mindenki be van oltva. Elképzelhető, hogy jellemzően oltatlanok hagyták ki a tisztújítást, de ugyanígy az is: a mostani járványhelyzetben sokan nem tartották jó ötletnek, hogy részt vegyenek egy zárt térben megszervezett tömegrendezvényen – vetik fel.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló