2022. október 6., Brúnó Renáta

Mindenki ügye

#budapest #tüntetés #kína #fudan egyetem

„Tegyünk többet a kínai-magyar barátság elősegítéséért és ne viccelődjünk Kínán!"

Székely Zoárd 2021.06.07. 08:49

Reagált a kínai nagykövetség a hétvégi tüntetésre.

Június 5-én bizonyos politikusok Budapesten súlyosan téves állításokat fogalmaztak meg Kínával és a kínai-magyar kapcsolatokkal összefüggésben, támadták a kínai politikai berendezkedést, és azt a fejlődési utat, amelyet a kínai nép választott, és megtámadták Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletre alapuló viszonyát

– reagált a kínai követség saját hivatalos weboldalán a hétvégi budapesti tüntetésre.

A beszéd tele van ideológiai előítéletekkel, ellenségességet és konfrontációt szül. Súlyos beavatkozás Kína belügyeibe, és szándékos tönkretétele a baráti, és mindkét fél számára előnyös viszonynak a két ország között. Határozottan tiltakozunk és elítéljük ezt

– olvasható a közelebbről meg nem nevezett „követségi szóvivő" bejegyzésében.

 

Később a követség Facebook-oldalán is megjelent egy valamivel élesebben fogalmazó, angol nyelvű poszt, amelyben név szerint említik Karácsony Gergelyt, és az olvasható, hogy a főpolgármester olyan kifejezéseket használt szombati beszédében mint a Tienanmen tér, demokrácia, emberi jogok és értékek, ezekből pedig a szóvivő arra következtetett, hogy a főpolgármester rágalmazta Kínát.

 

A szóvivő, aki név szerint nem írta alá a Karácsonynak szóló posztját, a kínai és magyar nép épülő barátságáról és együttműködéséről szóló bevezető után fejezi ki nemtetszését amiatt, hogy Budapest főpolgármestere - akit nem ismer, de udvarias, jó modorú embernek tűnik neki - izgatottan kiállt a tüntetésen Kína ellen.

tuntetes-fudan-bp
                                                                     Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

A diplomata úgy gondolja, hogy szavahihetően csak a kínaiak és a Kínát megjárt emberek nyilatkozhatnak az ország politikai rendszeréről, fejlődéséről és eredményeiről. Mint írja:

Ahogy az köztudott, Kína védelmezi a béke, a fejlődés, a méltányosság, az igazság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit az egész emberiség számára. A kínai emberek összedolgoznak azért, hogy megvalósítsák maguk számára a jobb életet. Azon gondolkodom, vajon az értékek, melyeket a Főpolgármester úr Kínának tulajdonít, megegyeznek-e ezzel. Talán a saját értékeiről beszélt.

A szóvivő szerint Karácsony megjegyzései nemcsak Kína politikai rendszerét és fejlődési stratégiáját támadták, hanem a két nép kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködését is, és az utcaátnevezések is egyértelműen a Kínával szembeni ellenségességét mutatják.

 

Végül tanácsokkal is ellátja a főpolgármestert. Először is, legyen jó polgármester, és szolgálja meg a budapestiek bizalmát. Másodszor, maradjon objektív és racionális, ne hagyja, hogy a saját önös érdekei vezessék, és ne vegyen készpénznek hamis információkat. Tegyen többet a kínai-magyar barátság elősegítéséért. Harmadszor, őrizze meg úriemberi viselkedését, és ne viccelődjön Kínán.

 

 

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló