2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#tüntetés #demonstráció #kata-törvény

TASZ: "Nemigen arányos" sokkolót használni egy békés tüntetővel szemben

Nagy Donát 2022.07.18. 17:09

A Társaság a Szabadságjogokért jogsegélyt nyújt a demonstrálóknak.

 

Az eddigi tiltakozó akciók alatt számos résztvevőt igazoltatott a rendőrség a kresz szabályainak a megsértése miatt vagy azért, mert az aszfaltra festettek, kezdi közleményét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Amíg ezek a cselekmények a tiltakozás kifejezését szolgálják, addig nincs alkotmányos indok a jogsértés megállapítására.

"A szabálysértési eljárások miatt hozzánk fordulóknak jogsegélyt nyújtunk, és mintabeadványokkal is segítjük őket" – írják.

tüntetés--
A Margit hidat lezáró tűntetők a pesti hídfőnél hétfőn. A demonstrálók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (a katáról) szóló törvény szigorítása és a rezsiköltségek emelkedése ellen tüntettek (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A hétfői tüntetéseken a sajtóhírek szerint a rendőrök sokkolót is használtak (ez látható a HVG által közölt fotón és Jámbor András párbeszédes képviselő videójában is.)

A sokkolót a rendőr akkor használhatja, ha az intézkedésének, jelen esetben a tüntetőknek a helyszínről való eltávolításában, testi kényszer alkalmazásával sem tud érvényt szerezni. Egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben azonban nemigen arányos egy olyan kényszereszköz használata, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni, és aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja

– vélekedik a szervezet.

 

A tiltakozásokra tekintettel a TASZ gyülekezési forródrótja a héten minden nap élni fog 8-22 óra között, írják.

A +36 30 722 3356-os számon lehet elérni a TASZ jogsegélyszolgálatát annak, akinek azonnali jogi segítségre van szüksége.

Továbbá a tasz.hu/tiltakozz oldalon tüntetésekkel, tiltakozásokkal kapcsolatos hasznos információkat gyűjtöttek össze résztvevőknek és szervezőknek egyaránt.

 

Frissítés: A sokkoló használatát a rendőrség is elismerte az intézkedésekről szóló hivatalos közleményében, de szerintük a törvénynek és a szolgálati szabályzatuknak megfelelően jártak el.

 

 

(Indexkép forrása: Telex / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló