2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#kormány #pedagógusok #oltás

Tanárszakszervezet: a pedagógusok többsége beoltatná magát, hiába állít mást a kormány

ugytudjuk.hu 2021.03.03. 11:28

De az orosz és kínai vakcinából nem kér a tanárok többsége, legalább is a PDSZ szerint.

Saját felméréssel cáfolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a kormányt: szerintük nem igaz az az állítás, hogy a vakcinafelvételi hajlandóság mindössze 26 százalék lenne a pedagógusok körében.

"A pedagógusoknál a köznevelési információs rendszer és az egészségügyi adatbázis, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér statisztikai jellegű összevetése alapján 26 százalék az oltást igénylők aránya."

– mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkára még február 11-én.

 

Mivel ezt az adatok a PDSZ kétségbe vonta, ezért saját felmérést végzett az utóbbi hetekben. Kérdőíveiket összesen 1674 oktatásban dolgozó töltötte ki, amelyből kiderült, hogy többségük (körülbelül 60 százalékuk) fél a fertőzéstől, az oltásfelvételi hajlandóság pedig több mint 80 százalékos, vagyis a PDSZ szerint nyilvánvalóan légből kapott a 26 százalékos adat, amiről korábban az államtitkár beszélt.

 

Azt ugyanakkor kiemelték, az oltást felvenni szándékozók többség úgy nyilatkozott, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinát fogadná el.

"Az eredmények alapján tehát igazuk van azoknak, akik a kormányzat által hangoztatott 26 százalékos hajlandóságot megmagyarázhatatlanul alacsonynak érezték."

– írja a PDSZ. 

 

A szakszervezet szerint az oktatási dolgozók túlnyomó többség érzi úgy (még az oltást felvenni nem kívánok egy része is), hogy az oktatási intézményeknek az oltási prioritási listákon lenne a helyük – sokan viszont csak azzal a kitétellel támogatnák ezt, ha nem lenne kötelező az oltás.

ugytudjuk pdsz

A felmérésből kiderült, hogy a pedagógusok elégedetlenek a kormány vakcinákkal és vakcinálási programmal kapcsolatos kommunikációjával is,  a válaszadók nagy része – 81 százalékuk -– nyilatkozott úgy, hogy az átláthatatlan, kusza és elbizonytalanító.

 

Érdekes, hogy az oltást elutasítók egy része egyértelműen szolidáris azokkal a kollégáikkal, akik szeretnék megkapni az oltást. Az oktatási intézmények munkavállalóinak oltási prioritási listára történő felvételét ugyanis jóval többen támogatják, mint ahányan felvennék az oltást: összességében a válaszadók túlnyomó része, 93 százaléka gondolja úgy, hogy az oktatási intézmények munkavállalóinak a prioritási listán lett volna a helyük.

 

Végül rákérdeztek arra, hogy az oktatási dolgozók melyik vakcinával oltatnák magukat. Ebből kiderül, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett készítményeknek adott pontszám messze felülmúlja a Magyarországon adható másik két készítményét. Ennek megfelelően a többség elutasítja a kínai SinoPharm vakcináját csakúgy, mint az orosz Szputnyik V oltást is – még ha ez utóbbit a kínai készítménynél valamivel kedvezőbben is ítélik meg a válaszadók.

 

via ugytudjuk.hu

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló