2024. június 19., Gyárfás

Mindenki ügye

#zöldfül #szlovákia #visszaváltható csomagolás #pet-palack

Szlovákiában automatákban lehet visszaváltani a PET-palackokat, a betétdíj pedig levásárolható a boltokban

Nagy Donát 2022.01.05. 07:19

Hatalmasat újított az északi szomszédunk, véget érhet a szanaszét dobált flakonok kora.

 

Közép-Európában elsőként, 2022 január elsejétől betétdíjasok a PET-palackok és az italos aludobozok Szlovákiában, írja az Azonnali.

Az italok csomagolását automatákban lehet visszaváltani, a kiadott szelvényt a boltokban lehet levásárolni.

A 300 négyzetméternél nagyobb boltoknak kötelező biztosítani a visszaváltást, a kisebbeknek ajánlott, de ők is egyre többen jelentkeznek, hogy szeretnének automatát

– mondta az új rendszer életbe lépése alkalmából tartott hétfői sajtótájékoztatóján a jobboldali-populista OĽaNO-s Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.

 

 

A miniszter szerint Szlovákia fordulóponthoz érkezett a betétdíjas rendszer bevezetésével, szerinte ezzel jelentősen csökkeni fog a szemét mennyisége az országban. Budaj felidézte azt az élményt, amit az Ausztriába rendszeresen átruccanó Pozsony környékiek nap mint nap tapasztalhatnak:

hogy az határt átlépve nem látni az út szélén eldobált, a szántóföldeken szél sodorta vagy a faágakon fennakadt műanyag szemetet.

Budaj úgy gondolja, hogy a betétdíjas rendszerrel a szlovákiai utak mellől is eltűnnek majd kidobott műanyag palackok, az emberek motiváltak lesznek abban, hogy visszaváltsák őket.

 

A miniszter szerint persze a szelektív hulladékgyűjtés eddig is működött Szlovákiában, a hulladék 50 százalékát sikerül ily módon összegyűjteni, aminek a nagy részét újrahasznosítják.

 

 

Mindenesetre a minisztérium azt várja az új rendszertől, hogy

öt éven belül a Szlovákiában értékesített italos dobozok visszaváltásának aránya 90 százalékra emelkedik majd.

A cikk szerint a PET-palackok és az alodobozok betétdíja egységesen 15 cent (55 forint) lesz. Bár idehaza is hozzászoktunk, hogy a PET-palackokat összelapítva dobjuk a szelektív kukába, a szlovák automatákba nem összelapítva kell bedobni a palackokat. A csomagoláson egy Z betű jelzi, hogy az betétdíjas (zálohované), és egy vonalkód is van rajta, ami alapján az automata felismeri azt, tehát a vonalkódnak is sértetlennek kell maradnia.

 

Nem lesznek viszont betétdíjasok a tejek, a tejitalok, a szörpök és a 15 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok PET-palackjai és aludobozai.

 

A rendszer már működik, de az italok többsége még nem visszaváltható csomagolásban áll a polcokon, ezeket június 30-ig lehet forgalmazni, addig tart az átmeneti időszak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló