2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#korlátozások #karantén #határ #szlovákia #határátlépés

Szlovákia újra kinyitja a lezárt határátkelőit, de egyúttal szigorít a beutazási szabályokon

Renczes Ágoston 2021.07.07. 19:15

Nagy a felháborodás a lezárt határátkelőhelyek miatt, ezért a kormány inkább több embert küld a határokra, hogy segítsenek az ellenőrzésben.

szallitotta_azonnali_1@2x

Szlovákia határellenőrzéssel küzd a korábban indiainak nevezett delta névre keresztelt koronavírus-variánssal: miután az országban az átoltottság továbbra is alacsony, a kormány

azzal igyekszik csökkenteni a koronavírus indiai mutációjának terjedését, hogy szigorított a határellenőrzésen.

Hétfő óta mindenkinek, aki befelé átlépi az országhatárt, regisztrálnia kell az eHranica (eHatár) nevű oldalon – ezen kell megadni a karantén helyszínét, illetve az oltás tényét, ez ugyanis mentesít a karantén alól. A szlovákok a határon ellenőrzik, hogy megtörtént-e a regisztráció, illetve az oltást igazoló dokumentumokat is – a magyar védettségi igazolvány is az elfogadott dokumentumok közé tartozik.

 

Az ellenőrzést nem minden határátkelőn vezették be;

a kisebbeket egyszerűen lezárták a forgalom elől, ami nagy felháborodást keltett a helyi ingázók körében.

A nyitva tartó határátkelőhelyeken pedig megnőtt a várakozási idő, volt, ahol dulakodás is kialakult: a cseh-szlovák határon fekvő Felsőszernyén, aminek határátkelőjét szintén lezárták, tüntetést szerveztek az intézkedések ellen, és a szélsőjobboldali ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) egyik parlamenti képviselője, Peter Krúpa

megütött egy rendőrt, amiért előállították és eljárás indul ellene.

A kormány a szerdai ülésén foglalkozott a helyzettel, és arra jutott, hogy fokozatosan újra kinyitják a lezárt határátkelőket.

Nem a lezárásukra van szükség, hanem az ellenőrzésükre,

idézi a Denník N a jobboldali-populista OĽaNO-s miniszterelnököt, Eduard Hegert.

 

Az ellenőrzéshez azonban emberek kellenek, így a kormány a határokon szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák mellett a pénzügyőrség és a büntetés-végrehajtási testület állományából is vezényelnek embereket a határra.

szlovakia-azonnali
Kép forrása: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

 

Július 9-től tovább szigorodnak a szabályok Szlovákia határain: míg jelenleg azok az oltatlanok kerülnek automatikusan karanténba, akik „piros” járványügyi besorolású országból érkeznek, péntektől minden határátlépő,

aki nincs beoltva, karanténba kell vonuljon függetlenül attól, hogy melyik országból érkezett.

A szabály alól kivételt képeznek

 

– azok, akik egészségügyi ok miatt nem oltathatják be magukat,

 

– a teherforgalmat bonyolítók,

 

– illetve azok, akik az európai zöldigazolvánnyal igazolni tudják, hogy van érvényes negatív tesztjük, azt ugyanis elfogadja Szlovákia, ezzel külön megkavarva azon szándékukat, hogy teszt- és karanténkötelezettség nélkül kizárólag a beoltott személyek léphessenek majd be Szlovákia területére.

 

Míg ősszel Magyarország keserítette meg a határmenti településeke lakóinak életét azzal, hogy lezárta a határait, június 24-vel megszüntette a határellenőrzést a schengeni határain, ezúttal Szlovákia próbál a határok lezárásával küzdeni a koronavírus-járvány következő hulláma ellen.

 

Bár ennek egy a Denník N-nek nyilatkozó matematikus, Richard Kollár szerint akkor lenne értelme, ha időt lehetne vele nyerni a kockázati csoportok célzott beoltására, ahhoz viszont ezen csoportok közreműködésére is szükség lenne. Ha nem tudjuk őket beoltani – mert nem akarják –,

nincs miért időt nyerni, így a határok lezárásának sincs értelme, hiszen ez nem állítja meg a vírust

– mondja a matematikus.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló