2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#szlovákia #határátlépés #szlovák-magyar határ

Szlovákia hétfőtől szigorít a határon, több átkelőhelyet le is zárnak

Barna Benedek 2021.07.04. 09:31

Hat ponton is megszűnik az átkelés.

Szlovákia új, járványellenes óvintézkedések vezet be a határain, amelynek alapja egy új "riasztórendszer" lesz – számolt be az ujszo.com.

 

Mint írták, a rendszeren belül három fokozatot különböztetnek meg, ezek fogják meghatározni az országba érkező személyek ellenőrzésének intenzitását. Az adott hétre érvényes fokozatról a kormány fog dönteni a heti ülésén az egészségügy-miniszter javaslatára.

 

– Az első, "zöld" fázisban a rendőrség megfigyeli a határátkelőket, és véletlenszerű ellenőrzéseket tart.

 

– A második, "narancssárga" fázisban a Szlovákiába érkező személyek többségét ellenőrzik, meghatározott időszakokban. Hogy mikor, az a határátkelő jellegétől függ. A kisebb, kevésbé fontos átkelőket lezárják.

 

– A harmadik, "fekete" fázisban minden személyt ellenőriznek a határátkelőkön, a nap 24 órájában, a hét minden napján. A kisebb, kevésbé fontos átkelőket lezárják, de az is előfordulhat, hogy a kormány elrendeli a belső határok ideiglenes ellenőrzését, és meghatározza, mely átkelőket lehet használni.

 

A második és a harmadik fázisban a teherforgalom kivételt fog élvezni az ellenőrzések alól. A rendőrség a Szlovák Fegyveres Erőkkel együttműködve fogja ellenőrizni a határátkelőket.

Július 5-től Szlovákia a második fázisban lesz, ami azt jelenti, hogy meghatározott időkben a határokon intenzív ellenőrzés lesz. A szlovák-magyar határon néhány átkelőhelyet le is zárnak.

Ezek a következők:

 

Pácin – Nagykövesd (Veľký Kamenec)
Sátoraljaújhely – Újhely (Slovenské Nové Mesto)
Hollóháza – Eszkáros (Skároš)
Aggtelek – Domica
Cered – Tajti (Tachty)
Ipolytarnóc – Kalonda

szlovák-határ-mti-komka-péter
Fotó: Komka Péter / MTI (Képünk illusztráció)

Roman Mikulec belügyminiszter elmondása szerint az aktuális fokozatot elsősorban a külföldi járványhelyzet fogja befolyásolni. A fő cél jelenleg az, hogy megakadályozzák a delta mutáns behurcolását Szlovákiába. Hozzátette: a rendőrök felkészültek az ellenőrzésekre. Összesen mintegy 900 olyan berendezést osztanak szét közöttük, amely képes leolvasni a GreenPass-ok QR-kódjait.

 

A hír kapcsán a Telex megjegyzi: a döntésben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy Szlovákiában alacsony az átoltottság, a lakosság 37 százaléka kapott első dózist, a második adaggal nagyjából 30 százalékuk van beoltva.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló