2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#orbán viktor #szja #felmérés #adó-visszatérítés

A többség választási osztogatásnak tartja Orbán adó-visszatérítésről szóló ígéretét egy felmérés szerint

Barna Benedek 2021.06.12. 19:24

Egy reprezentatív kutatás arra jutott, hogy a magyarok több mint fele ellenzi a javaslatot. Közben a kormánypárti Századvég egységes támogatásról ír.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a héten Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót az átlagjövedelem szintjéig.

A Napi.hu és Pulzus Kutató legújabb reprezentatív felméréséből az derül ki, hogy a magyar választókorú lakosság 52 százaléka valamilyen megfontolásból, de ellenzi a javaslatot.

A 18 év feletti népességre reprezentatív felmérés szerint

 

– alig 25 százalék véli úgy, hogy támogatható az intézkedés, mert a pénz mindenkinek jól jön,
– míg 23 százalék véli úgy, hogy azért jó ez a lépés, mert támogatja a gyereket nevelőket,
– 40 százalék viszont úgy látja, hogy az szja-visszatérítés csak egy voksszerző lépés a 2022-es választások előtt,
– míg 12 százalék azért utasítja el, mert igazságtalan lépésnek tartja.

 

Nagy a megosztottság a különböző korú, végzettségű és lakóhelyű magyarok között

 

Erős generációs különbség rajzolódik ki. A nyugdíjasok inkább tartják választási osztogatásnak a döntést (47 százalék), míg a 18-39 évesek vélik a legkevésbé így (35 százalék). A közvélemény-kutatási adatok alapján a 39 évesnél fiatalabbaknál 51 százalékos többsége van a kormány tervének. Az elutasító válaszok aránya a 40-59 év közöttieknél 51 százalék, a nyugdíjas korúaknál 53 százalék. Az elutasító válaszok aránya a 40-59 év közöttieknél 51 százalék, a nyugdíjas korúaknál 53 százalék. 

 

Hasonló a megosztottság a végzettség alapján is. A felsőfokú végzettséggel bírók 61, az alapfokúaknál 52 nem támogatja, míg a középfokú iskolát végzetteknél ez csak 47 százalék. A leginkább az egyetemre és főiskolára jártak (44 százalék) és az alacsonyabb oktatást végzettek (42 százalék) gondolják ezt egy voksszerző intézkedésnek. A középfokú végzettséggel bírók 30 százaléka szerint mindig jól jön a pénz mindenkinek, míg 23 százalék szerint azért jó, mert elismerek a gyereket nevelőket.

orban-mti-koszticsak-szilard
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

A válaszokat lakóhely szerint vizsgálva is az látszik, hogy nincs egyetértés. Legjobban a megyeszékhelyeken élők vélik ezt igazságtalan lépésnek (17 százalék), míg a budapestiek tekintik legtöbben választási osztogatásnak (44 százalék), leginkább a falusiak szerint jár a plusz pénz (27 százalék), a gyereket nevelők támogatásával általánosságban a városiak és a falusiak (24-24 százalék) ért egyet. Egyedül a községekben élőknél van minimális többsége (51 százalék) a javaslatot ilyen vagy olyan okból támogatóknak. A városiak 51, a megyeszékhelyen élők 53, a budapestiek 56 százaléka utasítja el.

 

Századvég: egységes a támogatás

 

A napokban a kormánypárti Századvég Alapítvány szintén végzett egy felmérést, amely – nem túl meglepő módon – ezzel ellentétes eredményre jutott. Ők az eredményeket ismertető szombati közleményükben azt írták:

a gyermeket nevelő családokat érintő kedvezmény kapcsán társadalmi konszenzus alakult ki

, a megkérdezettek több mint háromnegyede egyetért a tervezett intézkedéssel, és csak a válaszadók 18 százaléka ellenzi azt.

 

A Századvég szerint az szja-visszatérítés terve pártszimpátiától és gazdasági státusztól függetlenül magas támogatottságot élvez: az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak 79 százaléka is a felvetés mellett áll.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló