2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#szijjártó péter #oroszország #nemzetbiztonság

Szijjártó Péter tudhatott a külügyet ért orosz kibertámadásokról

Csarnó Ákos 2024.05.22. 10:09

Kész átjáróház az orosz kémeknek a külügyminisztérium

 

Szijjártó Péternek tudnia kellett arról, hogy orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát  - írta meg a 444 belső dokumentumok alapján.

 

Direkt36 két éve összefoglalta, hogy az orosz kormányhoz közeli hekkerek kompromittálták a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét és belső levelezését. Akkor a kormány képviselői úgy reagáltak, hogy „Kampányhazugságokkal nem foglalkozunk”. A 444 szerint az orosz titkosszolgálatok nemcsak széles körű kibertámadást hajtottak végre a magyar külügy rendszerei ellen, de a minisztériumban tudtak is ezekről.

 

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatója, Szabó Hedvig altábornagy 2021 szeptemberében jelentést adott a külügy informatikai hálózatának helyzetéről, és aggasztó képet festett. A jelentés címzettje Vargha Tamás, aki akkor a polgári hírszerzésért felelős államtitkár volt a külügyminisztériumban. A levélben egyértelműsítésre került, hogy milyen kiterjedt kibertámadásokról van szó. A „a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókok” is kompromittálódnak, valamit „a teljes érintettség okán több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná”. De azt is tisztázza, hogy az orosz katonai hírszerző szolgálathoz (GRU), az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB), és Oroszország külföldi hírszerző szolgálatához (SZVR) köthető csoportok követték el ezeket a támadásokat.

 

A portál emlékeztett, Orbán Viktor miniszterelnök a Telexnek nemrég azt mondta: Nekünk a legjobb nemzetbiztonsági rendszerünk van Európában technikai és humán képességek szempontjából is.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló