2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#export #szén

Ellenőrizni fogja a szénexportot az állam

Barna Benedek 2022.09.10. 11:45

A háborús veszélyhelyzeti felhatalmazás alapján született erről kormányrendelet.

 

Egy új kormányrendelet értelmében csak akkor lehet külföldre vinni a szenet, ha ennek bejelentését az energiapolitikáért is felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszter tudomásul vette. A rendelet a háborús veszélyhelyzeti felhatalmazás alapján született, és annak fennálltáig érvényes – írta meg a HVG.

 

A Magyar Közlönyben péntek este közzétett rendelet kőszénre, barnaszénre, kokszra egyaránt vonatkozik, porított és brikettformában is (a korlátozás csak a tranzitra és bértárolásra nem érvényes). A miniszter ezek esetében megvizsgálja, hogy "az energiahordozó külföldre történő értékesítése, illetve kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyag-ellátást, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az energetikai ellátásbiztonságra". Amennyiben úgy ítéli, hogy igen, akkor az állam él elővásárlási, vagy ha a bejelentő saját, külföldön lévő telephelyére, saját felhasználás céljából szállítana, akkor vételi jogával.

pikrepo-szén
Fotó: pikrepo.com

A miniszter döntése ellen bírósághoz lehet fordulni: aki nem elégszik meg az "aktuális piaci értéknek megfelelő összeggel", az polgári úton perelhet. Továbbá a rendelet értelmében Palkovics László "Magyarország stratégiai jelentőségű iparpolitikai céljainak érvényesítése, valamint műszaki biztonsági előírások és szempontok megtartása érdekében" felmentést adhat az exportbejelentési kötelezettség alól.

 

Az új kormányrendelet alapján állami tulajdonba került szenet állami vagy önkormányzati közfeladat zavartalan ellátására vagy szociális célokra lehet felhasználni – vagy elárverezhetik, de akkor a vevőnek vállalnia kell, hogy azt Magyarország területén kritikus infrastruktúrák működésére, fenntartására, fejlesztésére vagy a közellátás biztosítására használja fel.

 

A hvg.hu cikke megjegyzi, hogy ilyen előírást már korábban is alkalmaztak pélául egyes építőanyagokra, vagy a gabonára, ugyanakkor az állam a gyakorlatban kevéssé élt jogaival, inkább csak a biztonság kedvéért rendelték el a bejelentési kötelezettséget.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló