2021. június 14., Vazul

Mindenki ügye

#zárlat #járványügyi intézkedések #bértámogatás #kávézó

Százöt nap után kapta meg a siralmas bértámogatást a kávézó, de a humoruk nem veszett el

2021.02.25. 09:24

Fejenként, havi tízezer forintra jön ki a támogatás a dolgozóknak a járvány miatt tavaly november óta zárva tartó vendéglátóhelyen. Óriási az ünnep :)

105 nap után megérkezett bértámogatás, a járulékok levonása után fejenként havi 10 416 forintot tesz ki – tudatta a nyilvánossággal a budapesti Ráday utcai Jedermann kávézó az ajtajára tűzött üzenettel a Telex cikke szerint. A tulajdonosok "óriási ünneplést" vizionálva gúnyolódtak az elkeserítő összegen, amelyet közös döntéssel végül iparűzési adóként fizetnek be az önkormányzatnak, pedig annak mértékét megfelezte a kormány.

Boskovics Gábor, a Jedermann üzletvezetője a hírportál elmondta, 13-an dolgoznak a kávézóban, és mindenki be van jelentve, bár tény, hogy a szektorban szokásos módon nem túl magas fizetésre, hiszen átlagosan a bérek fele borravalóból jön. A Jedermann tavaly novemberben, közvetlenül a kormányzati bejelentés után igényelte a bértámogatást, ami a bruttó bér 50 százalékát fedezi legfeljebb a legkisebb munkabér 150 százalékáig. Miután leadták a papírokat, hosszú ideig nem történt semmi, legközelebb január közepén jelentkezett az állami szerv adatkiegészítéseket kérve. Összeszedték a kért dokumentumokat, ekkorra már Boskovics elmondása szerint olyan 200 papírnál jártak.

 

Egy normális hónapban a kávézó mintegy 800 ezer forintot fizet ki a dolgozók járulékaira, most, a kedvezményes időszakban ez csak kb. 400 ezer forint.

Négy hónapra tehát 1,6 millió, a 2,1 milliós állami támogatásból tehát olyan félmillió forint marad. Ezt az összeget Boskovics elosztotta 12 felé, így kaptak a dolgozók fejenként alig több mint 40 ezer forintot a négy hónapra.

A Jedermann egyébként november óta senkit nem rúgott ki, de a dolgozók alacsonyabb bérért dolgoznak, és 5 milliós mínuszt termelt a cég ebben az időszakban. Ezt abból a pár millió forintnyi saját megtakarításukból, illetve hitelből fedezték, amit még nyáron vettek fel a második hullámra készülve. Boskovics azt mondta, jelen állás szerint ki fogják bírni májusig, de ebben az is közrejátszik, hogy a törzsvendégeik pénzgyűjtési akcióba kezdtek nekik, és ebből szép összeg, mostanáig több mint félmillió forint gyűlt össze.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló